Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog să le poată fixa pe dinte trebuie îndeplinite anumite condiții, pe care le aflăm în materialul următor, recomandat de M&M Dental Team:
- medicul va prepara într-un anumit fel dintele, operațiune numită șlefuire. Procesul de șlefuire este o determinantă în reușita protetică și implică competențe și abilități personalizate ale medicului dentist.
- dintele respectiv trebuie să nu prezinte procese infecțioase la nivelul rădăcinilor, să fie corect tratat și să nu fie mobil. Pregătirea dinților pentru această etapă protetică este de cele mai multe ori un demers endodontic, de asemenea stimulativ pentru competențele și abilitățile individuale ale medicului.
- partea coronară (adică partea vizibilă în cavitatea bucală) a dintelui, să fie suficient de rezistență pentru a susține lucrarea.
De ce sunt recomandate de M&M Dental Team?
- În cazul distrucțiilor coronare masive, în cazul discromiilor severe, sunt soluții estetice, dar și de restabilire a masticației (precaritatea acesteiea din urmă poate determina tulburări gastro-intestinale, duodenite, gastrite). Deoarece coroanele sunt lucrări dentare mici, toate forțele masticatorii se vor transmite de-a lungul rădăcinii dintelui pe care sunt fixate, asigurând astfel un confort optim.
- În cazul dinților extrem de fragili, afectați de diferite patologii (carii, fracturi considerabile, cu pereți subțiri, care au fost restaurați cu obturații mult prea voluminoase) și care au fost extrași chirurgical, aceștia lasă în urma lor spații care poartă denumirea de edentație. Edentația poate fi redusă 1-2 dinți sau întinsă, prin absența de pe arcadele dentare a mai multor dinți. Aplicarea coroanelor dentare în zonele edentate este imperios necesară, deoarece dinții restanți primesc o tensiune masticatorie mult prea mare și se vor îmbolnăvi. Aceștia migrează spre spațiul rămas liber, se înclină, iar osul se resoarbe. Astfel, forțele masticatorii nu se mai distribuie uniform, contactele dintre dinții superiori și cei inferiori nu mai sunt perfect echilibrate și ocluzia se prăbușește. Dacă după extracție pacientul așteaptă prea mult timp pentru a înlocui dintele lipsă, există riscul ca spațiul edentat să se micșoreze, fapt ce duce la imposibilitatea aplicării în zona respectivă a unei coroane dentare.
- Refacerea funcției fonetice a pacientului este, de asemenea o recomandare în această soluție protetică (cu atât mai mult în cazul în care se realizează coroane pe incisivii superiori). Datorită volumului mic, reobișnuirea cu vorbitul se face mai repede după cimentarea coroanelor dentare decât în cazul lucrărilor mai întinse (punți dentare, proteze mobilizabile).
Una dintre marile temeri ale pacienților care ne trec pragul cu privire la coroanele dentare este nevoia șlefuirii dinților pentru adaptarea coroanelor, dacă acestea se confecționează pe dinți naturali. Temerea pacienților este că operațiunea duce la pierderea unei mari cantități de țesut dentar sănătos și, uneori, chiar la devitalizarea dinților. Ceea ce le putem spune pentru a-i conforta este că procesul de șlefuire se realizează sub anestezie, prin răcire cu apă, incluzând abilitățile medicului în procedura șlefuirii, astfel încât disconfortul este minimizat Pentru un control mai bun în timpul șlefuirii este necesară utilizarea pieselor cu fibră optică, deoarece turațiile pot fi ajustate pentru finisarea bonturilor protetice, astfel încât, viitoarea coroană să se adapteze corespunzător.
În cazul pivoților dentari și al implanturilor, coroanele se confecționează peste aceste dispozitive, procesul fiind minim invaziv. Pivoții sunt mici dispozitive care se cimentează pe dinte înaintea amprentării pentru coroana definitivă.
Pot fi metalici sau din fibră de sticlă, în funcție de caz. Rezistența obținută cu ajutorul pivotului dentar este necesară atunci când în urmă curățării cariei pereții dentari sunt subțiri și scurtați, ajutând dintele să devină un viitor bont protetic care prezintă forța necesară susținerii unei coroane dentare.
Pentru realizarea în laborator a unei coroane dentare permanente sunt necesare mai multe etape și vizite în cabinetul stomatologic. În cazul coroanei dentare integral ceramice sau zirconiu CEREC, realizarea se poate face în aceeași ședință, cu ajutorul proteticii computerizate și a unei freze speciale.
Primul pas, în cazul în care dintele nu a beneficiat de un tratament de canal, este o radiografie panoramică pentru a evalua starea dintelui. Se realizează anestezie locală și se șlefuiește suprafață dintelui pentru a crea spațiul necesar coroanei dentare. În funcție de tipul de coroană ales, realizată în laborator sau computerizată CEREC Cad/Cam, medicul protetician ia o amprentă a dintelui (tradițională sau digitală în cazul CEREC) pe baza căreia se va realiza lucrarea finală.
Realizate din materiale premium, de cea mai bună calitate și prin tehnologii moderne digitale, coroanele dentare sunt una dintre cele mai căutate soluții de către pacienții care au probleme cu dantura. Cum se diferențiază materialele din care sunt confecționate coroanele dentare? Coroana integral ceramică a apărut ca o necesitate estetică. Este cea mai fizionomică coroana disponibilă, alcătuită exclusiv din ceramică, fără schelet metalic sau din zirconiu, reprezintă cea mai „naturală” coroană dentară artificială. Ceramica este translucentă și poate îmbracă o paletă impresionantă de nuanțe și efecte care mimează extrem de bine structura naturală a țesuturilor dentare. Șlefuirea dintelui poate fi minimă în cazul coroanei integral ceramică, evitând în multe cazuri devitalizarea dinților șlefuiți. Totuși trebuie luate măsuri suplimentare în cazul dinților cu colorații accentuate pentru că acestea pot să transpară prin coroana ceramică modificând aspectul estetic. Din dorința de a înlătura dezavantajele coroanelor metalo ceramice, a apărut coroana Zirconiu – Ceramică și cea integral Zirconiu. Zirconiul este „prietenos” cu țesuturile moi, non iritant, biocompatibil. Estetic, este superior metalului, fiind alb opac. Rezistența sa este comparabilă cu a metalului, totuși există cazuri în care metalul nu poate fi înlocuit cu zirconiu (cum ar fi punțile lungi cu multe elemente în corpul de punte, din cauza lipsei de flexibilitate și a sensibilității la forțele de forfecare, zirconiul nu este indicat).
Efectul estetic fiind mai ușor de obținut chiar și la grosimi mai reduse ale coroanei, dinții se șlefuiesc mai puțin ca în cazul coroanelor metalo- ceramice. Desigur acest aspect interesează mai puțin atunci când avem de-a face cu pivoți dentari.
Unul dintre aspectele medicinei dentare face referire la conservarea structurii dentare. Astfel, mereu ne dorim ca restaurarea unui dinte să fie realizată doar prin îndepărtarea procesului carios, a restaurațiilor defectuoase existente precum și a structurilor dentare subminate, păstrând în același timp integritatea resturilor dentare rămase.
Când vine vorba de restaurarea dinților cu implicarea cuspizilor, onlayurile și restaurările protetice unidentare (“coroana”) sunt opțiunile de tratament uzuale deoarece zona cuspidiană necesită o rezistență ridicată, fiind în același timp factori esențiali în exercitarea funcției masticatorii (mestecatul).
Onlayul este o restaurare indirectă cu o estetică ridicată, realizată în general din compozit, ceramică sau aur, fiind cimentată la nivelul unui dinte care necesită înlocuire cuspidiană.
O restuarare protetică unidentară este o unitate protetică ce poate satisface cele mai ridicate cerințe estetice, realizată prin tehnici și tehnologii specifice, din metal, compozit, ceramică, aur al cărei scop este înlocuirea structurilor dentare restante.
După cum se poate observa, aceste două opțiuni de tratament pot ajuta la înlocuirea cuspizilor (unități dentare ce intră în componența unui dinte) fracturați, dar restaurarea protetică unidentară – coroana, necesită mai multă structură dentară îndepărtată, pentru a-i permite o adaptare circumferențială ideală.
Conservarea structurii dentare este esențială deoarece în decursul anilor există posibilitatea ca restaurările existente să fie necesar a fi înlocuite datorită exercitării unei forțe masticatorii exagerate, iar când restaurarea cedează, se pot forma noi carii sau cavități în jurul acesteia.
Astfel, pentru a putea înlocui restaurarea defectuoasă va fi nevoie a se îndepărta mai mult din structura dentară restantă. Dacă îndepărtăm structura dentară în mod agresiv sau invaziv în timpul primei restaurări, este posibil ca ulterior aceasta sa nu mai fie suficientă pentru a se face o altă restaurare protetică, fie că este vorba de onlay sau despre o “coroană”.
Totuși, decizia pentru a restaura un dinte va fi luată de către medicul dentist după o evaluare riguroasă astfel încât soluția optimă fiecărui caz să poată fi finalizată cu success, în mod personalizat.
M&M Dental Team! Redescoperiți zâmbetul!
Adresa: Str. Onești, nr. 37, Constanta
Telefon receptie: 0341 465 635; 0040725869561; 0341412549
DR. CRISTIAN MINA, MEDIC SPECIALIST
Specializarea ortodonție și ortopedie dento-facială, UMF Târgu Mureș, Estetică dentară, absolvent al studiilor de licență la Facultatea de Medicină Dentară a Universității Ovidius Constanța;
2020/2021, Absolvent al Programului Master Course Oral Implantology, în cadrul Universității Unicamillus din Roma, în parteneriat cu Institutul Stomatologic din Toscana și prezidat de Prof. Ugo Covani; teza disertație cu tema “Minimally invazive dental implant surgery” susținută în data de 21 ianuarie 2022.
Absolvent al Advanced Smile Design Workshop susținut de Prof. Galip Gurel în anul 2023.
De asemenea, Dr. Cristian Mina urmează cursurile Programului Master Course on Implant Therapy and Edentulism 2023 organizat de Buser&Sculean Academy și Universitatea din Berna.
Adresa: Str. Onești, nr. 37, Constanța
Telefon recepție: 0341 465 635 / 0725 869 561 / 0341 412 549
Web: www.mmdentalteam.com
Facebook: M&M Dental Team
Discussion about this post