Revoluția din anul 1989 a început la data de 16 decembrie, Timișoara fiind primul oraș din România unde cetățenii s-au răzvrătit împotriva regimului comunist. Totul a pornit de la protestul din fața Bisericii Reformate din Piața Maria, când s-au adunat zeci de opozanți ai deciziei judecătorești care îl soma pe pastorul Lazlo Tokes să părăsească orașul. Tot aici, s-a născut sloganul „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”.
Manifestările împotriva partidului condus de Nicolae Ceaușescu s-au extins apoi și în restul orașelor. La Constanța, revolta a început în data de 22 decembrie. Prețul libertății la orașul de la malul mării a fost plătit cu sânge. Nu mai puțin de 32 de persoane au murit și alte 105 au fost rănite Printre cei care și-au pierdut atunci viața se numără 2 studenți și un copil care nu împlinise încă 6 ani.
“Atunci, în decembrie 1989, când 32 de persoane au murit și 105 au fost rănite, am reușit dărâmarea unei dictaturi și schimbarea unui sistem comunist din dorința de libertate, adevăr și democrație. Dumnezeu să ne ajute”, sunt cuvintelele scrise pe o placa din marmură în fața Prefecturii de revoluționarii constănțeni.
În orașul martir Constanța, Revoluția este pomenită de din ce în ce mai puțină lume. An de an au loc depuneri de coroane de flori la monumentul din oraș în data de 22 decembrie. Chiar dacă au trecut peste 30 de ani de atunci, rănile sunt încă vii. Constanţa a căzut în capcana diversiunii teroriste lansate la Televiziunea Română ( şi a zvonisticii alarmiste care a pus stăpânire pe oraş, deși vărsarea de sânge nu își mai avea rostul.
Discussion about this post