Un preparat tradițional specific Crăciunului, foarte apreciat și asortat de fiecare dată cu smântână și mamaliguță, îl reprezintă sarmalele tradiționale. Vedeta mesei atât de Crăciun, cât și la nunți sau botezuri, sarmalele aromate și delicioase primesc cu ușurință complimente. Astfel, vă propunem o rețetă ușoară și tradițională, cu care îi puteți impresiona pe cei dragi.
Înainte de toate, asigurați-vă ca aveți următoarele ingrediente, transmise de bucataras.ro:
- 1 kg carne tocată amestec
- 3 verze murate
- 4 cepe mari
- 1 cană orez
- 500g pasată de roșii
- 4 linguri pastă de tomate
- 700g scăriță afumată
- 400g costiță afumată
- foi dafin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Varza se pune în apă rece câteva ore, după care se desface și se pregătesc foile pentru sarmale, iar ce rămâne se toacă fin. Aceasta se curată bine de cotoare. La rândul lui, orezul se spală și se lasă în apă rece o oră sau două.
Ceapă se curăță, se toacă mărunt și se pune la călit până se înmoaie. În aceeași tigaie, se adaugă 3 linguri cu vârf de pastă de tomate, sare, piper și se amestecă. Se adaugă și orezul pentru a se umfla câteva minute, iar mai apoi se pune la răcit.
Afumătură (scăriță) se taie felii și costița felii subțiri. Într-un castron mare se pune carnea tocată, ceapă călită cu orezul rece și se amestecă bine. Se gustă, se potrivește de sare și piper și se lasă o jumătate de oră pentru omogenizarea aromelor.
Când amestecul este gata, se trece la formarea sarmalelor, de preferință mici. Se pune pe fundul unei cratițe un strat de varză tocată și se pun sarmalele în cercuri concentrice (doar 3 rânduri) și în mijloc se pune scăriță afumată. Apoi, se pun foile de dafin pe marginea cratiței, urmate de feliile de costiță și se mai pune un strat de sarmale și oase afumate în mijloc.
Deasupra se pun felii de costiță, se toarnă pasata și se pune un strat de varză tocată pe toată suprafață.
Se face un amestec dintr-o lingură de pastă tomate și apă și se toarnă în cratiță până acoperă varza. Se pune cratița pe foc 90 de minute la foc mic, agitând-o din când în când să nu se prindă. După aceasta, se completează cu apă și se pune în cuptor la 180 de grade C cel puțin două ore, după care sunt gata.
De preferință, se consumă cu ardei iute și cu multă poftă!
Discussion about this post