Sărbătorile de iarnă sunt întotdeauna prilejul perfect pentru un răsfăţ culinar! Sarmalele, friptura de porc, peştele, desertul sunt nelipsite de pe mesele românilor de Crăciun. Și ce completează perfect această imagine dacă nu un pahar de vin în care să regăsim savoarea podgoriilor dobrogene! Însă acesta trebuie ales cu atenţie în funcţie de fiecare preparate în parte. Aşa că specialiştii ne vin în ajutor şi ne învaţă cum să le asociem.
Miguel este originar din Chile și nu e soi de vin pe care să nu îl cunoască. Pe cele din zona Ostrov le-a creeat chiar el. Au fost medaliate cu aur la concursurile de specialitate. Și se potrivesc precum o mănușă pe masa de sarbători alături de preparatele din bucătăria tradițională și nu numai.
Pentru mâncărurile ușoare spre exemplu, cum ar fi cele care conțin carne albă sau pește, pe masa de Crăciun trebuie să fie vinurile albe, catifelate. Și atenție mare paharul nu se umple niciodată.
„Vinul alb este unul dintre vinurile complete pe care eu le cunosc. Se potrivește perfect spre exemplu cu un pește proaspăt pescuit din Dunăre. Este din producția de anul trecut și este făcut dintr-o selecție de struguri foarte bun”, precizează Miguel Garcia, sommelier.
Trecem la felul principal, friptura. De cele mai multe ori vorbim evident despre carne de porc. Aici regulile sunt clare: textura mâncării trebuie asociată cu structura vinului. În acest caz vinul trebuie să fie musai roșu astfe încât experiența gastronomică să fie astfel una de neuitat.
„Aici avem vin roșu. Din productia 2022. Daca aveti carene de porc pe masa de craciun se potriveste perfect”, mai completează Miguel Garcia.
Pe dealurile Ostrovului producția de anul acesta a fost una foarte bună. Investițiile în tehnologie și calitatea solului a permis viticultorilor din zonă să producă o gamă variată de vinuri pentru toate gusturile.
„Suntem în zona Ostrovului, podgorii întinse cu soiuri atât românești cât și internaționale. Avem un sol aparte și suntem și foare aproape de Dunăre, iar strugurii noștri, așa cum spune și sloganul nostru, cu strugurii sătui de soare. Avem și podgorii și livezi dar ne vom referi acum la strugurii de vin. În principiu ne ferim la masa de Crăciun pentru că avem cărnuri roșii, ne referim la soiurile roșii unde regina este feteasca neagră, un soi aclimatizat și pentru Dobrogea și am obținut anii aceștia o producție bună la hectar, dar ne interesa în special calitatea și am facut niște soiuri cu care să ne putem mândri sa le putem degusta și să ne bucure cu totul”, spune Lucian Velciu, administrator podgorie.
Cel mai indicat ar fi așadar să alegem vinul în funcție de preparatele pe care le avem în meniul de Crăciun dar să țină cont și de invitați dar mai ales de tradițiile pe care încercăm să le menținem vii.
Discussion about this post