Românii cumpără mereu alimente în exces înainte de sărbători. Le prepară, iar apoi realizează că nu le pot consuma pe toate și mereu rămân frigiderele pline cu tot felul de mâncăruri. Acestea se aruncă, iar astfel risipa este mare. Însă există mai multe variante în acest sens.
O idee bună ar fi să conservați alimentele rămase. Ele pot fi păstrate la congelator sterilizate sau vidate, iar în acest caz ideal ar fi un aparat de vidat. Astfel pot fi păstrate în congelator alimente precum: fructe, verdețuri, afumături, brânzeturi, friptura și cârnații, sarmalele, chifteluțele, diverse mezeluri, pâinea, bucăți de cozonac, prajituri fără gelatină sau frișcă, chiar și ciorba care poate fi pusă în borcane.
De asemenea, se pot steriliza în borcane de maxim 1 kilogram ciorbele și sarmalele. Ele se pun în borcane și se fierb la bain marie 40-60 de minute.
Dacă aveți un aparat de vidat, puteți vida produsele precum pâinea, mezelurile, branzeturile și legumele proaspete și să le păstrați în frigider, însă este bine de știut că ele trecuie consumate în maximum două săptămâni.
Un alt lucru important de știut este faptul că nu se pot congela: piftia, prajiturile și torturile cu frișcă sau gelatină.
Multe dintre mâncăruri pot fi reciclate, ele putând fi utilizate ulterior la preparate precum rulouri, pizza sau omlete. O altă idee din partea bucătarilor este ca pandișpanul, checul, cozonacul sau tartele să le transformați în torturi.
Discussion about this post