În această iarnă, Uniunea Europeană (UE) folosește depozitele subterane de gaze din vestul Ucrainei pentru a ține prețurile sub control. La începutul acestei luni, depozitele europene încă sunt pline, iar prețul este la o treime din cel de anul trecut, potrivit FT.
Companiile europene de utilități au început să scoată gaze stocate în depozitele ucrainene încă de la începutul lunii noiembrie, odată cu venirea frigului, iar în decembrie 2023 retragerile nete au urcat de la 10,7 milioane de metri cubi pe zi până la 26 de milioane de metri cubi pe zi. Polonia a primit mai mult de jumătate din gazele depozitate în Ucraina, restul fiind împărțit între Moldova, Slovacia și Ungaria.
Strategia a ajutat companiile energetice să facă doar retrageri relativ mici din depozitele aflate în țările UE, ceea ce, spun analiștii, a ajutat la menținera prețurilor scăzute la gaze.
„Ucraina joacă un rol-cheie pentru securitatea aprovizionării cu gaze a Europei Centrale și de Est în această iarnă”, a declarat Natașa Fielding, șefa departamentului de prețuri a agenției Argus Media, care monitorizează prețurile la nivel european.
România are o capacitate de stocare de aproape 4 miliarde mc, la un consum anual de până la 12 miliarde de metri cubi de gaze. Entitățile europene au stocat în această toamnă în Ucraina aproximativ 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
În primele zile ale lunii ianuarie, nivelurile de stocare ale UE sunt aproape de 90%, cu mult peste media ultimilor cinci ani, ceea ce a făcut ca prețul gazului european să fie în această perioadă la o treime din nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.
Discussion about this post