Este epidemie de infecții respiratorii, la Constanța. Se pare că pacienții au simptome precum tuse, răgușeală, febră și frisoane. Potrivit reprezentanților din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, în ultima săptămână din decembrie 2023 au fost înregistrate, în județul Constanța, 2390 de cazuri de infecții respiratorii, 447 de pneumonii și 160 de cazuri de gripă.
Situația este dramatică în toată țara, dar cea mai mare problemă este în spitalele de pediatrie. Medicii spun că găsesc cu greu paturi pentru pacienţii care au nevoie de internare, dar şi personal care să se ocupe de toţi copiii. Asta în timp ce la Camerele de Gardă este din ce în ce mai aglomerat.Mai mult, pe lângă gripă, pacienții prezintă și infecţii cu Sars-Cov2, dar şi tot felul de viroze respiratorii specifice acestei perioade.
Gripa se recunoaşte cel mai uşor după primele semne, spun medicii. Este rapidă şi furioasă, vine în cursul dimineţii cu primele simptome, iar până seara ai 40 de grade, te dor muşchii, te doare capul, vomiţi, tuşeşti.
Cozi sunt și la farmacie. Oamenii vor să se asigure că au toate medicamentele necesare pentru tratarea simptomelor de gripă și răceală, golind astfel stocurile. Medicii fac un apel la calm și nu recomandă automedicația.
O greșeală majoră pe care mulți o fac este administrarea de antibiotic în cazul unei infecții virale. Este important de menționat că antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecțiilor bacteriene și nu au niciun efect asupra infecțiilor virale, cum ar fi răceala și gripa. De fapt, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriene și poate avea efecte adverse asupra sănătății noastre.
Medicii recomandă vaccinarea antigripală. Anticorpii se dezvoltă în două săptămâni de la imunizare.
Măsuri generale recomandate pentru populație de reprezentanții DSP:
a) Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;
b) Adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului;
c) Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
d) Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
e) Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
f) Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.
Discussion about this post