Boboteaza sau Epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de Biserica Ortodoxă dar și de Biserica Catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie și se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
Creștinii occidentali comemorează în primul rând vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu.
În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar cei mai curajoși flăcăi, pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.
În ajun de Bobotează se pregătește o masă bogată, asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului și toți membrii familiei se bucură de preparatele tradiționale. Pe masă se așează o față de masă specială pentru această zi, iar conform tradiției, pe fiecare colț al mesei se pune câte un bulgăre de sare, iar pe sub fața de masă se pune fân. Toate acestea pentru a avea un an mai bun și roditor.
Discussion about this post