Autoritățile din Serbia sunt în alertă maximă, după ce o barjă încărcată cu azotat s-a scufundat, în urma coliziunii cu piciorul podului din zona de frontieră dintre Serbia și Croația. Convoiul plecase în urmă cu două zile de la Budapesta. În urmă coliziunii, 1.000 de tone de îngrășământ cu azot au ajuns în Dunăre, odată cu barja.
Croația a închis punctul de frontieră din zona iar autoritățile din ambele țări monitorizează permanent situația. Acestea spun că traficul pe apă nu este afectat, însă situația ar putea deveni critică din punct de vedere a mediului. Specialiștii spun că și România ar trebui să facă același lucru pentru că există riscul ca substanța poluantă să ajungă și pe teritoriul țării noastre.
„Dunărea este într-o perioadă de risc ecologic major. Este vorba de scufundarea unei barje cu azotat de amoniu. Este o cantitate mare de fertilizanți. Este o substanță toxică. Este o substanțăcare în doze mari dezechilibrează un ecosistem prin dezvoltarea excesivă a etapelor inferioare. Iar acum că suntem în iarnă, acest fertilizant se va menține o bună bucată de timp. Temperaturile scăzute nu permit folosirea lui de către etajele inferioare. Am putea avea efecte până în vara. Vorbim de azotat de amoniu care aduce sursă de azot plantelor din care ele fac proteină. Algele pluricelulare sau plantele de pe fundul apei ce pot ajunge să fertilizeze chiar și ecosistemul marin, zona litorală, și care pot genera explozii algale așa cum aveam cu ani în urmă, când acești fertilizanți se foloseau în cantitate mare în agricultură. Aceștia erau spălați de apele de ploaie de cele pluviale și ajungeau în Dunăre să fertilizeze excesiv atât fluviu cât și zona deltaică și ecosistemul marin. Cantitatea este destul de importantă și este posibil să se dizolve mai greu. Depinde de capacitatea autorităților locale care să să extragă cât mai mult din el, să nu se dizolve în apă și să nu ajungă să producă o catastrofă ecologică serioasă. O înflorire algala excesivă. Toate zonele litorale ar putea să sufere de excesul de fertilizanți”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.
Discussion about this post