Mii și mii de brazi ajung la gunoi după ce se încheie sărbătorile. Pomii care au tronat împodobiți în case ori în instituții sunt ori făcuți bucăți și puși pe foc ori umplu tomberoanele sau zac pe marginea drumului, lăsați de izbeliște.
Atenție însă! Acești brazi pot fi reciclați.
„Operatorii de salubritate și autoritățile locale se ocupă de strângerea separată a brazilor, pe care îi vor recicla, transformându-i în compost. Productivitate, adică. Așa că e important să aruncăm brazii din cartier la un loc comun, nu în ghena de gunoi. Iar, dacă stăm la casă, îi lăsăm în fața porțîi pentru a fi preluați de cei responsabili cu acest lucru”, transmit cei de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
La Târgu Mureș, de exemplu, de câțiva ani, îngrijitorii de la zoo primesc brazi pe care îi decorează cu fructe și semințe, pentru a stimula interesul animalelor, iar pe cei în ghiveci îi replantează.
Iar la Alba Iulia, în premieră, până în 10 ianuarie, există un container special pentru depozitarea lor, pus la dispoziţia cetăţenilor de operatorul de salubritate.
Și în alte țări, brazii primesc o nouă întrebuințare, după Crăciun și Anul Nou. În Germania sau în Statele Unite, tot la zoo, reprezintă un desert savuros pentru elefanți. Americanii mai folosesc brazii și ca să protejeze malurile râurilor de eroziune.
Discussion about this post