UPDATE
Probleme tehnice pentru sonda NASA lansată spre Lună, în această dimineață. Din cauza unei “anomalii”, aceasta nu-și poate îndrepta panourile fotovoltaice către Soare. Este luată în considerare anularea misiunii.
Compania Astrobotic, care a coordonat misiunea, a detaliat că, fără posibilitatea ca sonda să-și încarce bateriile și fără o sursă constantă de energie, misiunea nu va putea continua. Totuși, compania a menționat că inginerii săi lucrează pentru soluționarea problemei.
Compania a mai precizat că va furniza actualizări atunci când vor fi disponibile mai multe informații și că sonda “Peregrin” este proiectată să se protejeze în cazul unor astfel de evenimente, prin prioritizarea energiei și a comunicațiilor către Pământ. Nu este clar dacă misiunea poate continua, explică BBC.
„Din păcate, a apărut o anomalie care a împiedicat Astrobotic să se orienteze într-un mod stabil către Soare. Echipa acționează în timp real, pe măsură ce situația evoluează și va furniza actualizări pe măsură ce se obțin și se analizează mai multe date”, se arată în comunicatul companiei.
Inițial, Astrobotic oferise o actualizare a misiunii la șapte ore de la decolare, când totul părea să funcționeze corespunzător: stabilise comunicațiile cu Peregrine, iar toate sistemele sale au pornit și funcționat conform planului.
Știrea inițială:
O rachetă nou-nouţă a fost lansată luni din Florida, având la bord primul modul spaţial american care va încerca să se plaseze pe Lună după o pauză de peste 50 de ani, dezvoltat de această dată de o companie privată, informează AFP.
Racheta Vulcan Centaur a grupului industrial ULA, din care fac parte Boeing şi Lockheed Martin, a realizat primul său zbor în spaţiu de la baza Cape Canaveral după ce s-a desprins de pe rampa ei de lansare luni la ora locală 02:18 (07:18 GMT).
Condiţiile meteorologice erau 85% favorabile pentru ca lansarea să aibă loc luni, însă urmau să devină mult mai puţin permisive în următoarele trei zile – date posibile ale lansării, în cazul în care aceasta ar fi fost amânată. Dacă ar fi fost nevoie, o altă fereastră de lansare fusese programată pentru 23 ianuarie.
Modulul de alunizare plasat la bordul rachetei se numeşte Peregrine şi a fost dezvoltat de un start-up, Astrobotic, cu sprijinul NASA, care i-a atribuit acestei companii private sarcina de a transporta materiale ştiinţifice pe Lună în baza unui contract de 108 milioane de dolari.
Lansarea de luni a inaugurat o serie de misiuni susţinute de agenţia spaţială americană, care doreşte să se bazeze parţial pe sectorul privat pentru programul său lunar.
Dacă modulul construit de Astrobotic reuşeşte să se plaseze pe Lună aşa cum este prevăzut pe 23 februarie, atunci acest start-up ar putea deveni prima companie privată din lume care reuşeşte o astfel de performanţă.
În ultimii ani, companii private israeliene şi japoneze au încercat să plaseze module de asolizare pe Lună, însă misiunile lor s-au încheiat cu prăbuşiri ale vehiculelor trimise în spaţiu.
„Să conducem revenirea Americii pe suprafaţa Lunii pentru prima dată de la programul Apollo reprezintă o onoare extraordinară”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, CEO-ul Astrobotic, John Thornton. Cu toate acestea, el a spus că este conştient de dificultatea sarcinii şi de riscul de eşec.
Odată ajuns pe orbita lunară, Peregrine va aştepta o perioadă pentru ca toate condiţiile de luminozitate să fie întrunite înainte să încerce să coboare şi să se plaseze cu succes pe suprafaţa Lunii.
Locul ales pentru asolizare se află pe faţa vizibilă a Lunii, în proximitatea unor domuri misterioase formate din lavă pe care oamenii de ştiinţă nu reuşesc încă să le explice.
Cu ajutorul instrumentelor ştiinţifice trimise în spaţiu, NASA va studia compoziţia scoarţei selenare, precum şi radiaţiile de la nivelul acesteia.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post