Pe 15 ianuarie se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu, moment în care este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Românii sărbătoresc prin spectacole, concerte, vizite la muzeu și ateliere pentru copii, care pun accent pe creația autentică românească.
Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la nașterea marelui poet, astfel că toată lumea așteaptă cu nerăbdare să celebreze opera unică lăsată în urmă de cel care este considerat Luceafărul poeziei românești.
174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea fiu al familiei Eminovici. Prima sa poezie a fost publicată la vârsta de 16 ani, intitulat „De-aș avea”. A urmat Facultatea de Filozofie și Drept de la Viena, iar ulterior a fost student extraordinar la Berlin.Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.
Luceafărul poeziei românești a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Mihai Eminescu s-a stins din viață la data de 15 iunie 1889 și este înmormântat la Cimitirul Bellu, din București.
Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „La mormântul lui Aron Pumnul”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Fiind băiet păduri cutreieram”, dar și altele care mai puțin cunoscute, care rămân la fel de importante pentru cultura noastră.
Discussion about this post