Pentru prima oară în lume, un om a primit duminică un implant de la compania Neuralink (un startup cu cipuri cerebrale) și se recuperează bine, a declarat fondatorul miliardar al companiei, Elon Musk, informează Reuters.
„Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor neuronilor”, a declarat Musk într-o postare pe platforma de socializare X, luni.
Implantul, de mărimea unei monede, fusese deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură.
Elon Musk nu a dat detalii cu privire la pacient, dar, în septembrie, când Neuralink a anunțat că recrutează participanți la studiu, după ce a primit aprobarea legală de a face astfel de teste pe oameni, căuta o persoană care suferă de tetraplegie, o afecțiune care constă în paralizia parțială sau totală (în funcție de stadiul bolii) la nivelul membrelor și, uneori, a gâtului, a umerilor sau chiar a mușchilor capului, din cauza deteriorării măduvei sau a creierului.
Neuralink a obţinut de curând aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori în două tranşe, în august şi noiembrie. Reprezentanții companiei spun că își doresc, de asemenea, să îi ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou, dar şi să redea vederea orbilor şi chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia.
Fondată în 2016, Neuralink este departe de a fi prima companie care a realizat un implant cerebral, numit şi interfaţă creier-maşină (IMC), asupra unei fiinţe umane. În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea.
Încă din 2019 cercetătorii de la institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet şi să îşi mişte braţele sau să se mişte.
Discussion about this post