Institutul Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului dispune de o arhivă consistentă și longevivă de înregistrări seismice, ceea ce a permis aplicarea celor mai recente tehnici de analiză și procesare a zgomotului ambiental pentru a obține informații despre interiorul Pământului. În colaborare cu cercetători din Germania, Ucraina, Marea Britanie și Australia, au fost realizate cele mai noi modele de tomografie 3D ale crustei (0-40 km) întregii regiuni Carpato-Pannoniene și a platformei Est Europene, cu tehnici de imagistică seismică 3D minim-invazive.
„În multe cazuri, zgomotul seismic obturează semnalele provenite de la surse înregistrate, precum cutremurele sau exploziile, adesea folosite pentru a scana structura internă a Pământului. Zgomotul s-a dovedit a fi o sursă extrem de valoroasă care poate fi utilizată în folosul științei, obținându-se informații despre mediul de propagare a undelor provenite de la o multitudine de surse continue și simultane din sol și din ocean.
Transformarea zgomotului în semnal implică corelarea încrucișată a vibrațiilor continue ale solului înregistrate simultan la perechi de stații seismice”, transmit reprezentanții INCDFP.
Prin corelarea zgomotului, se obține o formă de undă care echivalează cu un semnal de înaltă calitate emis ca și cum sursa ar fi plasată în locul uneia dintre stații. Astfel, un receptor seismic poate fi transformat într-un „cutremur” virtual.
Noile imagini 3D oferă informații valoroase despre structura, deformarea și procesele geologice care au modelat crusta bazinelor sedimentare Panonice și Transilvănene, a Orogenului Carpatic, a litosferei Mării Negre, dar și despre evoluția și formarea primelor continente pe Pământ, acum mai mult de 500 de milioane de ani, ale căror vestigii sunt prezervate în crusta platformei Est-Europene. Rezultatele sunt publicate în regim open access în reviste de renume precum Physics of the Earth and Planetary Interiors (https://doi.org/10.1016/j.pepi.2022.106854), Geophysical Journal International (https://doi.org/10.1093/gji/ggad408) și Gondwana Research (https://doi.org/10.1016/j.gr.2023.08.022).
Transformarea tuturor stațiilor din Europa de Est în surse virtuale oferă și posibilitatea reconstituirii câmpului de undă radiat de cutremure istorice, ca și cum acestea s-ar fi petrecut în prezent, înregistrate de seismometre moderne de bandă largă. Cercetătorii INCDFP au reușit astfel să reconstituie înregistrări ale cutremurelor majore din 1977, 1986 și 1990, folosind exclusiv zgomotul seismic înregistrat în 2020. Rezultatele au fost publicate în Seismological Research Letters, una din cele mai apreciate reviste internaționale de seismologie (https://doi.org/10.1785/0220230072).
EENSANE este un proiect de cercetare exploratorie, implementat pe o perioadă de 3 ani, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Discussion about this post