Ministerul Culturii a demarat programul național de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României, numit E-patrimoniu, iar în acest scop va fi accesata finanțare europeană în valoare totală de 45 de milioane de euro.
“E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018. Reamintesc faptul că E-cultura a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărți și cărți vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.) Ceea ce am făcut cu patrimoniul mobil continuăm acum cu imobilele monumente istorice”, a precizat ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Concret, prin E-patrimoniu, va fi creată o platformă națională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vor fi furnizate și stocate online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experți etc.
Vor fi inventariate și va fi documentat digital patrimoniul cultural imobil al României, asigurând astfel creșterea vizibilității patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente și etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcționa vizitatorul către platformă, dar și alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităților locale.
Discussion about this post