În România se înregistrează anual între 25 şi 35 de cazuri de malarie, toate de „import”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a recomandat celor care călătoresc în zone tropicale şi ecuatoriale să consulte date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la Direcţiile de sănătate publică, de la un medic epidemiolog, infecţionist sau de familie pentru a vedea ce este necesar pentru prevenirea bolilor care pot apărea în ţările vizitate.
Malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot „mima” o infecţie bacteriană sau virală. infecţia apare în urma înţepăturii ţânţarului anofel. Boala se răsândește – de asemenea – prin trasfuzie de sânge de la persoanele infectate sau utilizarea de seringi contamintate. Persoanele cu malarie netratată pot răspândi infecția unui alt ţânţar care îi înțeapă.
Este vorba despre un parazit, Plasmodium malariae, care produce o boală foarte greu de controlat dacă infestarea parazitară este mare. Atunci, în mod evident, prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariţia primelor simptome de febră sau frison este indicată.
Din fericire, există medicaţie profilactică împotriva malariei, care se ia înainte de călătorie în zonele tropicale şi ecuatoriale, în timpul deplasării şi la întoarcere.
Recomandarea privind administrarea trebuie făcută de un medic specializat, un medic epidemiolog sau infecţionist. Şi medicul de familie poate să o facă dacă are experienţă în acest domeniu al medicinei de călătorie. Atunci când hotărâm să mergem în vacanţă într-o astfel de ţară este bine să ne informăm înainte și să luăm toate măsurile de prevenție.
Potrivit MS, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa.
Discussion about this post