Următorul articol nu vrea să arunce cu noroi (de imagine) în români și nici nu vrea să inducă ideea că noi, cei născuți în țara asta frumoasă, suntem niște alcoolici. Nu despre asta este vorba și nu acesta este adevărul.
Articolul pe care îl citiți acum este o descriere netensionată, relaxată, a obiceiurilor noastre. Sigur, pentru început, „băgăm niște statistici” oficiale:
Zic cei de la Organizația Mondială a Sănătății că noi ne-am clasa pe locul doi în Uniunea Euroneană la (și aici citez, pentru că sună într-un mare fel) „episoadele de băut intens”, asta potrivit unui studiu. Altă cercetare făcută tot de colegii noștri de continent (europenii cu apucături occidentale) ne propulsează pe prima poziție la consumul de alcool, așa la modul general.
Sigur, am ajuns aici pentru că la noi, orice ați spune, băutura este ieftină în comparație cu statele din Vestul Europei.
Nu o să uit niciodată reacția englezilor și francezilor când au văzut cât de puțin costă berea, pe litoralul românesc. Repet și subliniez, ca să nu înțeleagă antreprenorii că la vară trebuie să tripleze prețurile: Este ieftin în comparație cu Anglia și Franța.
Tot așa, spre deosebire de occidentali noi mai avem o altă tradiție, nu bem doar la bar ci ne facem bar din ce vrem. În alte cunvinte, românul și mai precis, țintit în cazul nostru, constănțeanul bea în aer liber și nu la terasa ci direct pe verdeață, ori călare pe stabilopozi, cum puteți vedea în această imagine de arhivă suprinsă pe digul ce apără Portul Turistic.
Asta înseamnă că oamenii de la mare ies la băut cu bugete mici, mai mici decât își imaginau străinii care spuneau că sunt foarte accesibile prețurile de la bar. Ei, noi nici la bar nu mai bem, luăm de la supermarket, la jumătate de preț, practic și ne facem masa și din stabilopozi, cum arătam mai sus.
Aici sigur, jandarmeria sau poliția are ocazia să stingă alcoolul cu amenzi, dacă îi prinde pe paharnici.
Dar să uităm de amenzi, căci nu ele contează ci faptul că, așa cum tot ați auzit la televizor, nu e bine să bei în exces. O mai scriem și noi, poate cine știe, așa, citind, mesajul rămâne mai ușor în minte.
Discussion about this post