Întreprinzătorii români îşi pot înregistra mărcile şi brevetele cu taxe de până la patru ori mai mici în 2024 prin intermediul platformei inregistrare-marci.ro.
„IMM-urile cu sediul în UE care sunt interesate de înregistrarea unei mărci sau a unui design beneficiază de taxe reduse prin intermediul platformei inregistrare-marci.ro. Subvenţiile sunt disponibile pe principiul ‘primul venit, primul servit’ – în ordine cronologică, în funcţie de data şi ora depunerii (numărul de înregistrare), până la epuizarea bugetului, iar cererea de rambursare are o perioadă de valabilitate de 2 luni cu posibilitatea de prelungire”, se arată într-un comunicat al unei agenţii de proprietate intelectuală din România.
Potrivit sursei citate, pot depune cerere de înregistrare până pe 6 decembrie atât proprietarii, angajaţii împuterniciţi, cât şi reprezentanţii externi. Accesând platforma menţionată, aceştia pot obţine rambursări substanţiale – în proporţie de 75% pentru taxele de înregistrare naţionale şi europene în momentul depunerii cererii, dar şi pentru mărcile internaţionale – o rambursare de 50%. Atât pentru întocmirea cererii, cât şi pentru obţinerea rambursărilor se pot mandata diligenţele necesare, iar subvenţia poate fi utilizată inclusiv pentru înregistrarea viitoare a mărcilor, se arată în comunicat.
„Acordarea reducerilor către IMM-uri se face cu celeritate înaintea depunerii cererii (până acum perioada noastră medie de analiză/răspuns a fost de 10 zile), iar rambursarea taxelor s-a efectuat în 15-20 zile de la decizia de acceptare, direct în contul bancar al IMM-ului solicitant”, spune Radu Bozocea, partener la Weizmann & Ariana Partners – agenţia de proprietate intelectuală din România care are, conform raportului EUIPO 2024, cele mai multe mărci depuse în numele firmelor din România şi cele mai multe cereri de rambursare a taxelor.
Taxele care fac obiectul rambursării sunt cele percepute pentru tot procesul de înregistrare (inclusiv taxele de cerere, de clasă, de examinare, de înregistrare, de publicare şi de amânare a publicării, taxe de desemnare şi taxe de desemnare ulterioare) în conformitate cu: sistemul internaţional al mărcilor (Protocolul de la Madrid), sistemul internaţional al desenelor sau modelelor (Protocolul de la Haga).
Fondul pentru IMM-uri dispune de 21,3 milioane de euro: 20 de milioane euro pentru voucherul 1 şi voucherul 2 (IP Scan/IP Scan enforcement, mărci, desene sau modele), 1,1 milioane euro pentru voucherul 3 (brevete) şi 200.000 euro pentru voucherul 4 (protecţie comunitară a soiurilor de plante). Accesul la aceste facilităţi se realizează online, prin intermediul platformei www.inregistrare-marci.ro.
Potrivit sursei citate, entităţile responsabile pentru această campanie sunt OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) şi EUIPO (Oficiul Proprietăţii Intelectuale a Uniunii Europene).
EUIPO este Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, responsabil de gestionarea mărcii UE şi a desenelor şi modelelor comunitare înregistrate. OSIM este depozitarul registrelor naţionale ale cererilor depuse şi ale registrelor naţionale ale titlurilor de protecţie acordate pentru invenţii, mărci, indicaţii geografice, desene şi modele, topografii de produse semiconductoare, modele de utilitate şi certificate suplimentare de protecţie.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post