Nu doar oamenii suferă de depresie – și pisicile pot suferi de tulburări psihice.Simptomele clinice ale depresiei la pisici sunt similare cu cele ale oamenilor. Lipsa de chef, oboseala și o stare generală proastă sunt principalele simptome ale depresiei.
Poți recunoaște aceste semne cu ajutorul următoarelor comportamente:
-Blănoasa caută mai puțin contact fizic cu tine
-Pisica doarme mai mult ca de obicei și pare mereu apatică
-Nu prea o poți motiva să se joace, chiar dacă îi oferi jucăriile preferate
-Bolul de hrană rămâne de obicei plin și felina nu mai acceptă nici măcar mâncarea preferată
-Nu se mai curăță la fel de des
-Pisica de curte nu mai este interesată în explorarea împrejurimilor și nu mai iese afară.
Cere un sfat veterinarului dacă observi că felina și-a pierdut cheful de viață. El poate elimina probleme de sănătate cum ar fi dureri, boli infecțioase sau alte boli de bază. Pentru a face asta el va palpa pisica, îi va lua temperatura și îi va face analize de sânge, dacă e cazul.
Tratarea depresiei este de obicei dificilă și prelungită. Dacă poți remedia cauza suspectată, încearcă să faci asta pentru a ajuta pisica depresivă. Dar dacă acest lucru nu este posibil, poți cere un sfat unui psiholog pentru pisici sau veterinarului despre administrarea unor medicamente psihotrope. Acestea sunt medicamente care afectează creierul și pot trata depresia la pisici.
Mutarea într-o casă nouă poate declanșa depresia la pisică. De asemenea, pierderea unei persoane dragi sau din contră, apariția unui nou membru în familie pot tulbura starea generală a felinei.
Depinde de tine dacă pisica își poate găsi din nou cheful de viață și dacă poate combate depresia. Un lucru e sigur: tratamentul poate dura destul de mult timp și ar trebui să ai multă răbdare și compasiune pentru animalul tău.
Discussion about this post