Grecia a devenit prima națiune creștin-ortodoxă din lume care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, după ce parlamentul de la Atena a adoptat această reformă istorică pe fondul unor scene de bucurie și furie în țară, relatează The Guardian.
Într-o manifestare rară de consens parlamentar, 176 de deputați din tot spectrul politic au votat joi în favoarea proiectului de lege. Alți 76 au respins reforma, în timp ce doi s-au abținut de la vot și 46 nu au fost prezenți.
Membri ai comunității LGBTQ+, mulți dintre ei incapabili să-și stăpânească emoțiile, au urmărit de la tribunele de sus.
„Am așteptat ani de zile acest lucru”, a declarat Stella Belia, o importantă activistă gay, despre legislația care va permite cuplurilor de același sex nu doar să schimbe jurăminte în cadrul unor ceremonii civile, ci și să adopte copii.
„Este un moment istoric. Mulți dintre noi nu eram siguri că va veni vreodată”, a spus ea.
Votul a avut loc după două zile de dezbateri aprinse – și săptămâni de ranchiună publică -, reforma fiind descrisă de susținători ca fiind „îndrăzneață” și „așteptată de mult timp”, iar adversarii, inclusiv puternica biserică ortodoxă, au criticat-o ca fiind „antisocială” și „necreștină”.
În ciuda faptului că s-a confruntat cu o respingere formidabilă din interiorul partidului său de centru-dreapta Noua Democrație, premierul Kyriakos Mitsotakis a susținut proiectul de lege, afirmând că acesta ar pune capăt unei „inegalități grave pentru democrația noastră”.
La câteva minute de la trecerea votului, joi seară, liderul grec a postat pe X: „Votul a trecut: începând din această seară, Grecia este mândră să devină a 16-a țară din UE care legiferează egalitatea în căsătorie. Aceasta este o piatră de hotar pentru drepturile omului, care reflectă Grecia de astăzi – o țară progresistă și democratică, angajată cu pasiune față de valorile europene”.
Discussion about this post