După mai bine de doi ani de la incendiul care a luat șapte vieți de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, la Constanța, a fost finalizată o noua unitate medicală dotată cu secție de terapie intensivă. Este vorba de un spital modular, primul realizat la Constanța în ultimii 40 de ani. Corpul modular va avea 52 de paturi, dintre care 10 vor fi doar pentru terapie intensivă, secție ce nu a mai putit fi refăcută în vechiul spital.
Noua structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și asigură completarea serviciilor medicale pentru vechea unitate. Ministerul Sănătății a aprobat deja noua structură a spitalului , personalul a trecut printr-un program de pregătire și a fost instruit să utilizeze noile instalații de ventilație. Proiectarea și execuția componentelor de ventilație sunt făcute după cele mai noi standarde.
„Este o secție nouă, are dotări de ultimă generație și câștigul este că circuitele sunt gândite la standardele anului 2024. În acest moment avem 10 paturi. Este un sistem de ventilație centralizat, aerul este filtrat, la intrarea și la iesirea din încăperi. Toți microbii sunt absorbiți prin filtrele HEPA. Era necesar, mai ales acum, în perioada sezonului rece. Am avut mulți pacienți cu gripe severe”,
a declarat Claudia Cambrea, manager SCBI.
Corpul modular are 52 de paturi, dintre care 10 sunt la Anestezie Terapie Intensivă și este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie și laborator. Spitalul modular dispune, de asemenea, de un sistem de rezonanță magnetică și un computer tomograf, serviciile de imagistică fiind o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
„Pierdusem paturi. Când s-a întâmplat catastrofa, spitalul s-a închis. A fost pandemia și nu a mai putut trata constanțeni, iar medicii au plecat care încotro, pentru că noi nu mai aveam finanțare. Am intrat într-un proces rapid cu fonduri private, am reușit ca 100 de paturi să le punem în funcțiune în corpul de clădire care există. I-am dus pe imunodeprimați în Medeea și finanțarea ne-a ajutat să ne aducem doctorii acasă. Acum adăugăm 42 de paturi care vor intra în finațare și avem un confort financiar. Bolile pot evolua fulminant și oamenii au nevoie de terapie intensivă, dar cel mai important este imagistica. Avem computer tomograf și RMN ultima generație”,
a explicat primarul Constanței, Vergil Chițac.
De mai bine de 40 de ani, nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular era mai mult decât necesară. Iar lucrurile se agravaseră și mai mult după ce în urmă cu doi ani și jumătate un puternic incendiu izbucnit în secția de terapie intensivă, a mistuit un etaj întreg al vechii unități spitalicești. Focul a izbucnit chiar în secția de terapie intensivă și 7 oameni au murit pe loc. Alți 5 au pierit ulterior din cauza arsurilor și a intoxicației puternice cu monoxid de carbon.
„Era mai mult decat necesar. Serviciile medicale nu erau la standardele secolului 21. Acum există acea secție din clădirea veche, renovată din punct de vedere medical și din punct de vedere al siguranței si există această secție nouă, astfel încât constanțenii, dar și turiștii, vor beneficia de servicii medicale ridicate”,
susține Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Pentru eficiență energetică și menținerea parametrilor, tubulatura de ventilație este izolată cu materiale izolatoare certificate termic și ca rezistență la foc. Suplimentar, aceasta este protejată de carcase de protecție care nu permit distrugerea mecanică și prin radiațiile ultraviolete.
Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro. În plus, autoritățile au anunțat că anul acesta vor fi demarate lucrările de de modernizare, reabilitare energetică, consolidare și extindere ale clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Este vorba despre o investiție de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării.
Discussion about this post