La ora actuală, apare din ce în ce mai mult starea clinică a persoanelor care, după ce cu mult timp în urmă au pierdut o mare parte a dentiției, acestea sunt obligate să folosească o proteză detașabilă, fără posibilitatea de a face o intervenție chirurgicală de implantologie datorită procentului insuficient de os residual, atât în înălțime cât și în grosime. În aceste condiții, implantul subperiostal reprezintă soluția optimă, recomandată de Clinica M&M Dental Team, pentru pacienții care se confruntă cu astfel de probleme stomatologice.
În aceste cazuri, pacienților le veneau prezentate intervenții de regenerare osoasă cu grefe, intervenții foarte invazive și invalidante, fără a reuși să garanteze succesul și timpul de recuperare (de obicei, aproximativ un an).
Astfel, Clinica M&M Dental Team a perfecționat un protocol de implant subperiostal (care se așează sub gingie și nu în os), inovându-l și actualizându-l cu cele mai noi tehnologii aflate în posesia clinicii, acum fiind capabil să garanteze un produs mai bun și o nouă intervenție complet diferită, față de cum se făcea în trecut – Titanul.
De ani de zile, titanul a fost metalul prin excelență utilizat în implantologie, pentru caracteristicile biocompatibilității cu osul și pentru absența fenomenelor de alergie. Grila este personalizată pentru fiecare pacient: adică este construită o formă identică în gura pacientului având ca ștampilă osul rezidual. Proiectarea și fabricarea protezelor dentare fixe sau grila 3D Medica sunt conduse de o echipă de ingineri biomedici, medici specialiști, tehnicieni dentari și experți informatici, pentru a obține cea mai mare precizie în fiecare etapă de prelucrare.
Implantul subperiostal produs de 3D Medica poate rezolva cazuri de defecte dentare totale maxilare sau mandibulare ori poate restaura dinții în zonele izolate ale gurii unde lipsesc. Odată ce este sprijinită intim pe os, este fixată cu șuruburi de titan care în timp se vor osteointegra ca și cum ar fi niște mici implanturi. Implantul subperiostal nu are nevoie de osteointegrare deoarece reținerea sa este mecanică; prin urmare, permite încărcarea imediată: adică, posibilitatea de a folosi imediat o proteză temporară cimentată pe bonturile grilajului.
Pacientului i se scanează zona de interes și, pe baza imaginilor tip Computer Tomograf, se realizează un model 3D cu ajutorul unui echipament medical special creat pentru a analiza în detaliu problemele dentare. În felul acesta, medicul poate lua cea mai bună decizie referitoare la conturul, grosimea și poziționarea componentelor implantului subperiostal.
Investigația, stabilirea planului de tratament, ghidarea chirurgicală și procedura chirurgicală de inserare se realizează în cadrul Clinicii M&M Dental Team de către dr. Cristian Mina, iar cadrul de titan este realizat în parteneriat cu Compania 3 D Fast în Padova, Italia. Implantul subperiostal este un cadru de titan fabricat la comandă. Este conceput pentru a se sprijini deasupra osului mandibular, sub periost și este stabilizat printr-o combinație de țesut fibros și suport osos. Extensiile peri-mucoase asigură sprijinul și atașarea protezei. Necesitatea implanturilor subperiostale a apărut din cauza eșecului protezelor mandibulare amovibile de a asigura o funcție adecvată pentru pacientul edentat.
Utilizarea implanturilor subperiostale a scăzut constant în ultimii 10 ani în favoarea implanturilor dentare endosoase. Deși acești pacienți pot avea implanturi endostale în secțiunea anterioară, o restaurare RP-4 poate fi compromisă de o formă de arc care asigură o extindere antero-posterior foarte mică, creând astfel o consolă mare și o înălțime slabă a implantului/restaurației; se va crea o șansă crescută de periimplantită… Un alt motiv pentru a folosi implanturi subperiostale este timpul necesar pentru finalizarea cazului. Supraproteza susținută pe implant subperiostal va avea o proteză stabilă în ziua intervenției chirurgicale, spre deosebire de o supraproteză susținută pe endostal, care va dura până la 5 luni pentru finalizare.
Tehnica protetică de alegere pentru implantul subperiostal complet este o supraproteză RP-4. Înregistrările relațiilor centrate și verticale sunt utilizate de la protezele anterioare. Protezele dentare duplicate sunt fabricate utilizând chit pe suprafața intaglio și suprafața opusă. Încercarea protezei este apoi realizată pentru a face modificările necesare pentru o estetică și funcție optime.
Un implant subperiostal este de obicei recomandat pentru un pacient care are un os maxilar erodat și și-a pierdut toți sau majoritatea dinților din spate. Această procedură este utilizată numai pentru dinții din spate. Nu este folosit pentru dinții din față. Deoarece implantul este o structură metalică care se află deasupra osului maxilar și sub gingie, oferă suportul necesar unui implant fără a compromite în continuare integritatea structurală a unui os maxilar deja deteriorat. Unii pacienți ajung în situația de a fi eligibili pentru implanturi subperiostale, resorbțiile osoase fiind generate de problemele tiroidiene, de deficiența de calciu sau a vârstei înaintate. Uneori, lipsa osului este consecința unei afecțiuni ereditară; nu se datorează întotdeauna unei igiene orale inadecvate.
La fel ca implanturile endostale, implanturile subperiostale se vor fuziona cu osul maxilar printr-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare, astfel încât implantul dumneavoastră va avea o bază foarte stabilă. La fel ca un implant endostal, acesta va rămâne pe loc și nu va trebui să vă faceți griji că se mișcă sau alunecă. Cei care au maxilarul de mică adâncime pot să nu fie buni candidați pentru implanturi endostale, așa că de multe ori se folosesc implanturi subperiostale. Atâta timp cât sunteți într-o stare generală de sănătate bună și nu aveți contraindicații, atunci ar trebui să fiți un bun candidat pentru un implant subperiostal. Dacă un pacient are nevoie de un implant dentar, acesta este de obicei instalat prin utilizarea unui implant endostal. Acesta este un șurub metalic care este instalat chirurgical în osul maxilarului și, în timp, devine parte a osului maxilar printr-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare. Atunci când pacientului îi lipsește suficient os maxilar pentru a susține șurubul sau dacă are un os maxilar foarte puțin adânc, atunci indicația este de a instala un cadru metalic – numit implant subperiostal – între osul maxilarului și gingii. Implanturile sunt apoi atașate de cadrul metalic.
Prin urmare, chiar și pacienții cu situații grave de rebsorbții osoase, pentru care nu se puteau face reconstrucții osoase, pacienții edentați total, care au purtat mult timp proteze mobile, pot beneficia de o lucrare fixă datorită noilor tehnologii din stomatologie, aceste lucrări personalizate, aceste implanturi subperiostale, putând să asigure dinții ficsi și în cazul acestor pacienți. Tehnologiile avansează, se perfecționează, se realizează noi materiale, se găsesc noi soluții care ne pot ajuta să ne bucurăm de dinți ficși. Dar nu trebuie să uităm că esențială rămâne grija noastră pentru sănătatea orală și pentru sănătatea noastră, în general.
Adresa: Str. Onești, nr. 37, Constanța
Telefon recepție: 0341 465 635 / 0725 869 561 / 0341 412 549
Web: www.mmdentalteam.com
Facebook: M&M Dental Team
Discussion about this post