Minunații cântăreți din lumea insectelor sunt condamnați să-și pună vioara în cui și să se pregătească de farfurie. Mai marii de la Bruxelles au dat undă verde pentru făina din greieri și alte produse din insecte și viermi. Unele dintre ele le găsiți și în România, dacă le comandați online, însă nu prea se grăbește nimeni să dea cu cardul, ca să le cumpere.
Nu de alta, dar greu va da românul mămăliga lui pe făina din viermi sau greieri. Cea din urmă costă cam o sută de lei punga, ținem să menționăm.
Ca să lămurim lucrurile din teren, mai precis de la firul ierbii crescute la marginea uliței, am decis să luăm satele mioritice la pas și să vedem ce cred conaționalii despre mâncărurile noi, din vremurile noi pe care le trăim.
„Să le mănânce Iohannis! Noi nu vrem! D-aia se îmbolnăvește lumea! Nu vrem gândaci, nu vrem viermi! Plecați de aici cu goangele!“, este primul refuz elegand pe care îl primim, atunci când le arătăm oamenilor tava cu produse din insecte și viermi.
Avem expuse următoarele oferte de (ne)refuzat: greieri în ciocolată, greieri gătiți simplu, viermi gătiți și făină din viermi, la 30 de lei și ceva punga. Am trecut peste cea de 100 de lei, din greieri. Nici nu am găsit pe site-urile de specialitate și nici nu aveam de gând s-o plătim, fie vorba între noi.
„Mănânc dacă îmi dai 100 de euro!“, ne răspunde un sceptic de la un bar sătesc.
Colegul lui de masă mai ia însă o dușcă de bere și încearcă unul dintre produse. Nu știm cât îi simte gustul, pentru că papilele gustative ar putea să-i fie păcălite, de la atâta licoare galbenă răcoroasă.
Ce-i drept, în acest an electoral, românii nu prea mai au chef să facă și alegeri culinare. Destule sunt cele locale, prezidențiale și (euro)parlamentare, prin care trebuie să cearnă și să pună ștampila pe acei politicieni care ar trebui să vină cu schimbări în bine, în loc de promisiuni neonorate.
Insectele și viermii fac parte de mult din bucătăria unor țări precum Thailanda, Mexic, China, Japonia sau Vietnam. De asemenea, insectele sunt luate în calcul și în alte state, ca o alternativă la carne, ceea ce nu este rău, ba chiar bine. În Europa, Elveția a introdus în meniuri alimente din insecte și viermi, trecând peste barierele tradiționale. La noi însă, greierele cel puțin este încă așteptat să ne cânte la vară, la fereastră.
Discussion about this post