Sprijinirea și îmbunătățirea sănătății mintale ar putea avea un impact direct asupra consumului de substanțe în rândul adolescenților, arată un nou studiu al CDC (Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor) din SUA, informează CNN Health.
Adolescenții care erau evaluați în vederea unui tratament pentru tulburări legate de consumul de substanțe au fost rugați să transmită ce îi determină să consume droguri și alcool. Aproximativ 9.500 de răspunsuri au fost colectate între 2014 și 2022.
Trei sferturi dintre ei au spus că apelează la droguri sau alcool pentru a se simți calmi, relaxați sau liniștiți. Multe alte motive de top au fost legate de metodele de a face față stresului, 44% dintre ei spunând că folosesc substanțe pentru a nu-și mai face griji în legătură cu o problemă sau pentru a uita amintiri neplăcute, iar 40% au spus că folosesc substanțe pentru a face față depresiei sau anxietății.
Aproximativ jumătate dintre adolescenți au declarat, de asemenea, că folosesc substanțe pentru a se distra sau pentru a experimenta, iar mai mult de doi din cinci au declarat că folosesc substanțe pentru a dormi mai bine sau pentru a adormi.
Consumul de substanțe începe adesea în adolescență, ceea ce îi poate expune pe copii la riscul de supradoză fatală și de tulburări legate de consumul de substanțe la vârsta adultă, potrivit raportului CDC. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului.
Sănătatea mintală a copiilor din SUA a devenit o preocupare cheie în ultimii ani. Liderii din domeniul sănătății tinerilor au declarat o stare de urgență națională în domeniul sănătății mintale a copiilor și adolescenților în 2021, iar medicul chirurg general al SUA, Dr. Vivek Murthy, a numit sănătatea mintală a tinerilor o prioritate-cheie.
„Provocările cu care se confruntă generația de tineri de astăzi sunt fără precedent și în mod unic greu de navigat. Iar efectul acestor provocări asupra sănătății lor mintale este devastator”, a scris Murthy în 2021. Pandemia Covid-19 „a exacerbat stresul fără precedent cu care se confruntau deja tinerii”.
Un alt raport al CDC din luna mai a arătat semne de îmbunătățire în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor și adolescenților – cu o scădere a vizitelor la departamentele de urgență din motive legate de sănătatea mintală – dar aceasta este considerată în continuare o „problemă substanțială de sănătate publică”, în special în rândul adolescentelor.
O analiză recentă a organizației non-profit KFF a constatat că 1 din 5 adolescenți a raportat simptome de anxietate sau depresie, iar mulți dintre ei nu primesc tratamentul de care au nevoie.
În 2021 și 2022, 21% dintre adolescenți au declarat că au avut simptome de anxietate în ultimele două săptămâni și 17% au declarat că au avut simptome de depresie, potrivit analizei KFF a unui sondaj federal cu răspunsuri directe de la adolescenți. Dar, în aceiași ani, doar 20% dintre adolescenți au raportat că au beneficiat de terapie pentru sănătate mintală și 14% au raportat că au luat medicamente pe bază de prescripție medicală.
În timp ce adolescenții au declarat că este cel mai probabil să consume substanțe cu prietenii, aproximativ jumătate dintre adolescenți au consumat droguri și alcool singuri, potrivit noului studiu al CDC. Aceasta este o tendință deosebit de îngrijorătoare pentru adolescenții care folosesc medicamente eliberate pe bază de rețetă, deoarece „proliferarea pastilelor contrafăcute” care conțin fentanil foarte puternic prezintă „un risc semnificativ de supradozaj fatal”, se arată în raport.
„Educarea adolescenților cu privire la practicile de reducere a riscurilor, inclusiv riscurile utilizării de medicamente singuri și asigurarea faptului că sunt capabili să recunoască și să răspundă la supradoze (de exemplu, administrarea de naloxonă), ar putea preveni supradozele fatale”, potrivit raportului CDC, iar „reducerea stresului și promovarea sănătății mintale în rândul adolescenților ar putea diminua motivațiile pentru consumul de substanțe”.
Discussion about this post