Dacă până acum vremea v-a ținut în casă și simțiți nevoia să faceți o ieșire în natură, Rezervația Naturală Fântânița Murfatlar ar putea fi una din ingenioasele alegeri, fiind la doar câțiva kilometri de Constanța. Vreți să faceți o plimbare în acest weekend? Gradele din termometru au început să crească și pare să fie momentul oportun să ieșiți la puțin aer curat, să vedeți cum natura abia se trezește la viață.
Pusă sub ocrotire în anul 1932, rezervația este situată la 1 km sud de orașul Murfatlar, pe partea stângă a șoselei Constanța – Ostrov și ocupă o suprafață de 82,74 ha, fiind inclusă în pădurea Murfatlar, a cărei suprafață este de 771 ha, menționează murfatlarulturistic.ro.
Denumirea rezervației „Fântânița” vine de la numele unui izvor din pădure, fiind de altfel o arie naturală străbătută de multe pârâie.
În această zonă trăiește broasca țestoasă dobrogeană, a cărei arie de răspândire în România se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei.
În văile ce străbat panta și care cantonează o pădure naturală, viorelele și toporașii sunt printre primii vestitori ai primăverii.
În ceea ce privește flora în această perioadă a anului, coasta abruptă este acoperită de mici plante sălbatice, precum brândușele de primăvară, irișii sălbatici, dedițeii galbeni (rușcuță de primavară) sau zambilele sălbatice.
Numeroasele specii floristice și valoarea peisagistică a zonei fac din această rezervație un important punct de atracție pentru turiști.
Așa că, dragi constănțeni, ridicați-vă de pe canapea, închideți televizoarele și luați la pas frumoasele locuri din județ, și din întrega regiune doborgeană, în care încă nu ați ajuns. E și păcat să stați în casă și să vă privați de bucuria și liniștea pe care numai natura ți-o poate oferi!
Căi de acces: Drumul național (DN3) Constanța – Valu lui Traian – Murfatlar, la ieșire din oraș spre satul Ciocârlia (urmând DN3), pe partea stângă a drumului se află rezervația.
Discussion about this post