Tot mai multe fructe și legume din comerț sunt contaminate cu pesticide, care consumate pe termen lung, chiar și în cantități mici, pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Organizația Environment Working Group a publicat Ghidul Cumpărătorului 2024 cu produsele ce conțin cea mai mare cantitate de pesticide. Lista pare să fie destul de lungă!
În TOP 3 alimente cu cantitatea cea mai mare de pesticide se află:
- căpșunele
- spanacul
- varza kale
Urmează apoi pe listă, arată analiza EWG:
- Strugurii
- Piersici
- Pere
- Nectarine
- Merele
- Ardei gras și iute
- Cireșe
- Afine
- Fasole verde
Toată lumea ar trebui să mănânce o mulțime de fructe și legume proaspete, fie că sunt organice sau cultivate convențional. Dar trebuie să avem grijă cum le spălăm pentru a elimina acele substanțe cu care fermierii le tratează.
Anul acesta, EWG a stabilit că 75% din toate produsele proaspete convenționale eșantionate aveau reziduuri de pesticide potențial dăunătoare.
Pesticidele cele mai frecvent sunt fungicide: fludioxonil, piraclostrobin, boscalid și pirimetanil.
Studiile despre fludioxonil au descoperit că poate acționa ca estrogen, crescând proliferarea celulelor canceroase de sân . De asemenea, are potențialul de a dăuna sistemului reproducător masculin . Fludioxonilul se găsește pe 90% din piersici și aproape 30% din probele analizate de EWG.
Pirimetanilul a fost asociat cu perturbarea tiroidei și ar putea bloca receptorii de androgeni din organism. Pirimetanilul a fost pesticidul cel mai frecvent detectat pe pere , apărând pe 54% din probe.
Unele studii au sugerat că piraclostrobinul ar putea fi asociat cu toxicitatea hepatică și tulburările metabolice . Pyraclostrobin a fost găsit pe 10% sau mai mult din fiecare articol Dirty Dozen și aproximativ jumătate din probele de căpșuni și cireșe.
În studiile pe animale, boscalidul a fost asociat cu cancerul și disfuncția tiroidiană și poate, de asemenea, perturba hormonii. Boscalid a fost găsit pe aproape jumătate din mostrele de afine și puțin peste 50% din cireșe și căpșuni.
Discussion about this post