Skimmerii cardurilor de debit sunt de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate. Acum, o rețea foarte bine organizată de escroci români se extinde, informează Fox News.
Potrivit sursei citate, procurorii din California spun că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelăciuni – skimming-ul cardurilor de debit – plasând dispozitive pentru a fura informații personale pe aparatele de auto-checkout din magazinele alimentare.
„Vor avea oameni care stau în fața unui supermarket Walmart sau Target, și se pare că cerșesc”, au declarat procurorii pentru Fox News Digital. „Uneori vor avea câțiva copii. Și folosesc de fapt tehnologia Bluetooth, care este conectată la skimmerele din interiorul magazinelor. Așa că este ca și cum ar fi doi la unu, primind banii pe care le dau oamenii și furând numerele de pe skimmere”, au mai spus ei.
Imaginile video de pe camerele de supraveghere obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon arată că suspecții pot plasa un skimmer peste cardul de credit în doar câteva secunde – și arată aproape exact ca unul real.
Poliția americană le recomandă oamenilor să tragă de acest dispozitiv înainte de a introduce cardul. „Dacă se clatină sau se desprinde, înseamnă că este fals”, precizează sursa citată.
Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România.
Și, în ciuda unei campanii de amploare de arestări, care s-a soldat în lunile decembrie și ianuarie cu reținerea a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din zone turistice importante precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, potrivit autorităților. Ei pot încasa până la 9 milioane de dolari pe lună – „o mare parte din această sumă chiar pe cheltuiala contribuabililor”, mai scrie Fox News.
Skimmerele, care pot viza și utilizatorii de carduri EBT (cardurile de transfer electronic de beneficii), ar fi golit conturile în momentul în care statul elibera plățile lunare, potrivit biroului procurorului districtual din comitatul Orange, Todd Spitzer, care a anunțat o campanie majoră de combatere a acestor infracțiuni la începutul acestui an. Ca urmare, prin furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari, au jefuit programele de asistență socială finanțate de contribuabili și pe beneficiarii acestora.
Hoții își cumpără mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari
„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a pune un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături, doar pentru a fi umiliți când constată că nu au bani în cont pentru că un hoț a luat totul pe ascuns”, a declarat Spitzer într-un comunicat. „Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța crima organizată, pentru a-și cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață de lux la care adevărații beneficiari nu pot decât să viseze.”
Potrivit Fox News, granița cu Mexic „le oferă mafioților o posibilitate de a părăsi rapid SUA, în timp ce politicile privind cauțiunea și prevederile privind cazierul judiciar incomplet le permite membrilor grupărilor să își taie brățările electronice de monitorizare de la gleznă și să fugă de justiție dacă sunt arestați”, mai scrie sursa citată.
„Mii de infractori suspectați de legături cu crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal pe la granița sudică”, cu Mexicul, a declarat Kimberly Edds, șefa serviciului de presă al biroului procurorului Spitzer.
Capii rețelei de jafuri din New York au piratat aplicații bancare și au revândut telefoane furate în străinătate
„O parte mai mică din această populație intră ca solicitanți de azil”, a precizat ea. În câteva comitate din sudul Californiei, printre care Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara, se desfășoară aproximativ 15% din activitatea mafiei românești de pe teritoriul SUA, a adăugat Edds.
Mulți dintre ei chiar își etalează câștigurile obținute pe TikTok, inclusiv un suspect de 14 ani pe care poliția l-a surprins conducând o mașină sport de 250.000 de dolari și purtând un Rolex.
Florin Duduianu riscă 30 de ani de închisoare
Unul dintre bărbații implicați în aceste operațiuni se afla deja pe lista celor mai căutați infractori din România – Florin Duduianu. În vârstă de 39 de ani, Duduianu a fost condamnat în ianuarie, după ce poliția l-a urmărit cum a efectuat mai multe retrageri folosind carduri diferite de la același bancomat din Placentia, la aproximativ 50 km sud-est de centrul orașului Los Angeles.
Polițiștii l-au prins cu patru carduri cadou Visa care erau, de fapt, clonele a patru carduri de debit ale unor victime diferite. Potrivit Departamentului de Justiție, Duduianu ar urma să primească 30 de ani de închisoare la pronunțarea sentinței în cursul acestei săptămâni.
În decembrie, FBI a anunțat că a colaborat cu poliția română pentru a efectua raiduri în zeci de locații din România în legătură cu furturile din California bazate pe clonarea cardurilor. Operațiunea comună s-a soldat cu 48 de arestări și recuperarea a peste un milion de dolari și a 11 vehicule de lux.
Mulți dintre suspecții arestați în România au avut legături și cu banda mexicană Riviera Maya, care la rândul ei este acuzată de furturi de milioane de dolari în zone turistice populare printre americani, inclusiv Tulum și Cancun din Quintana Roo. Liderul bandei, Florian Tudor, care este și capul mafiei române din Mexic, așteaptă să fie judecat pentru acuzații de fraudă în Mexic și este, de asemenea, căutat pentru tentativă de omor în România.
Discussion about this post