În acest an, Paștele Catolic pică mai devreme cu o lună decât Paștele Ortodox, mai exact astăzi – 31 martie. Învierea Lui Iisus Hristos este cea mai mare sărbătorea a anului, dar și un motiv ca întreaga familie să se reunească la masă.
În Italia, Paştele este precedat de carnavaluri și parade, iar ulterior postul de 40 de zile al paștelui, diferit de cel ortodox, presupunând doar evitarea preparatelor din carne. Un obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor.
În Vinerea Mare, toți credincioșii aduc acasă, de la biserică, o crenguță de măslin. În Geneză, în Biblie, când apele potopului s-au retras, porumbelul s-a întors purtând în cioc o frunză de măslin. Acest copac a devenit simbolul păcii, iar porumbelul este reprezentarea păcii și a împăcării. Fructul său a fost emblema prosperității, a binecuvântării divine, a frumuseții, a puterii.
Felul lor tradițional de mâncare pentru masa de Paște este tot mielul, iar preparatele tradiționale nu diferă față de masa de paște a creștinilor ortodocși. În schimb, în unele regiuni de pe masa de Paște regăsim biscuiți care învelesc un întreg ou. Oul reprezintă viața și renașterea, iar învelirea lui reprezintă coroana.
În a doua zi de Paște, o tradiție din Ardeal spune că băieții și bărbații merg din poartă în poartă pentru a „stropi” femeile cu parfum sau apă, pentru ca ele să rămână frumoase pe tot parcursul anului.
Discussion about this post