Inspectoratul Școlar Județean Constanța a semnat în cursul zilei de ieri, 1 aprilie 2024, un protocol de colaborare cu Baroul Constanța pentru continuarea desfășurării acțiunilor comune de educare, informare, consiliere și monitorizare pentru înlesnirea implementării educației juridice în învățământul preuniversitar din județul Constanța, în primul rând, dar nu numai, în cadrul proiectului „Fii avocat în școala ta!”, proiect inițiat, finanțat și implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România.
Proiectul a debutat în luna martie 2022 și s-a derulat până la finalul anului școlar 2022- 2023, înregistrând un real succes prin participarea unui număr de peste 8300 de elevi din școlile constănțene.
Protocolul semnat reprezintă o continuare a modulelor susținute de către avocații din cadrul Baroului Constanța cu referire la cunoștințele elementare în privința drepturilor și responsabilităților elevilor, a răspunderii lor civile și penale, precum și derularea de evenimente (concursuri pe teme juridice, procese simulate, cluburi de dezbateri juridice etc.) și facilitarea de vizite ale elevilor în sediile facultăților de drept, ale baroului, ale instanțelor judecătorești și ale altor instituții juridice sau de ordine publică.
„Cele două ediții anterioare s-au bucurat de un succes și un răsunet care ne onorează și ne responsabilizează deopotrivă. Avocații noștri voluntari, peste 35 la nivelul județului Constanța, au avut un impact profund asupra vieților tinerilor elevi. Ne-am bucurat să vedem cum acești elevi, indiferent de mediul lor social sau de dificultățile pe care le întâmpină, au primit cu brațele deschise informațiile prezentate într-un cadru relaxat și interactiv. Este esențial să recunoaștem și să apreciem susținerea necondiționată a profesorilor și părinților. Ei au fost alături de noi încă de la început și au văzut impactul pozitiv pe care l-a avut acest proiect asupra copiilor lor”, a declarat Av. Teodora Calipetre, Baroul Constanța.
„Feedbackul oferit de către colaboratorii noștri din cadrul Baroului Constanța ca urmare a derulării proiectului în anul școlar anterior ne-a determinat să susținem extinderea acestuia în cât mai multe instituții școlare. Activitățile derulate și rezultatele obținute constituie un real reper care ne confirmă faptul că intervenția specialiștilor într-o formulă strategică interinstituțională completă creează un spațiu informațional sigur pentru elevii noștri care și-au exprimat în mod direct, fără nicio constrângere, nevoia de a-și cunoaște responsabilitățile, răspunderile civile și penale”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.
Discussion about this post