Anotimpul renașterii nu este întâmpinat de toată lumea cu același entuziasm. Printre noi se află și persoane care suferă de alergii de primăvară. Strănuturile și scurgerile de nas frecvente, declanșate în special în momentele când te afli în natură, îți pot indica că te afli și tu printre ghinioniști.
Principalele tipuri de alergeni în această perioadă sunt iarba, polenul, praful, acarienii și mucegaiul. Aceștia nu reprezintă niciun pericol pentru organism, însă sistemul imunitar al persoanelor alergice îi percepe ca pe niște dăunători. La scurt timp după ce se intră în contact cu factorul-vinovat, apar și primele simptome ale afecțiunii – strănutul, curgerile nazale, erupțiile cutanate, înroșirea ochilor, iar în situații mai grave, senzația de sufocare.
Există unele plante care provoacă mai multe alergii decât altele. De asemenea, este bine cunoscut faptul că alergia apare mai frecvent în mediul urban decât în mediul rural, din cauza poluării atmosferice care îi favorizează efectul. În plus, cu cât precipitațiile sunt mai puține într-un mediu, cu atât alergiile vor fi mai intense.
Explicația specialiștilor este că în acel moment se eliberează în corp histamina, o substanță chimică extrem de importantă pentru o bună funcționare a organelor și a sistemelor. Deși aceasta este importantă în procesul de apărare al corpului în fața atacurilor bacteriilor și a virusurilor, din păcate provoacă probleme atunci când se eliberează într-o cantitate prea mare.
Cum tratăm alergiile?
Vestea bună este că există soluții la care poți apela cu încredere pentru ameliorarea semnelor supărătoare.
Pentru ameliorarea simptomelor se administrează medicamente antihistaminice orale, oculare sau nazale. Totodată, un specialist îți mai poate recomanda medicamente cu acțiune antiinflamatorie. În cazul alergiilor persistente, se poate recomanda desensibilizarea cu vaccinuri antialergice.
Dacă ai simptome de alergie de primăvară, trebuie să mergi la alergolog. Diagnosticul și tratamentul precoce vor fi esențiale pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Discussion about this post