Medicii au identificat prezența unui norovirus la trei dintre elevii liceului din Timișoara, după ce zeci dintre ei, dar și 20 de profesori au acuzat simptome grave.
Infecția se poate răspândi prin consumul de apă și alimente contaminate, dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta.
Virusul se transmite prin contact direct cu o persoană infectată, consumul alimentelor contaminate, atingerea suprafețelor contaminate și inhalarea particulelor virale din aer. Virusul poate persista pentru câteva zile pe suprafețe, așa că ele trebuie igienizate regulat.
Primele manifestări ale virusului în organism apar la maximum 2 zile de la infectare. Cele mai comune simptome sunt durere abdominală, crampe, greață, vărsături, diaree, dureri musculare, durere de cap și stare generală alterată. Este important de reținut faptul că norovirusurile sunt rezistente la variații extreme de temperatură și la anumiți detergenți casnici utilizati pentru curățarea bucătăriei.
Aceste simptome pot persista până la 3 zile, însă, virusul este eliminat în scaun până la 8 săptămâni. De aceea, este important să se respecte regulile de igienă, cea mai importantă fiind spălarea mâinilor.
Deși nu există niciun medicament pentru a trata boala, majoritatea oamenilor se recuperează complet fără tratament. Terapia de hidratare pentru a înlocui lichidele pierdute din cauza vărsăturilor sau a diareei este o practică standard
Copiii, vârstnicii, gravidele, persoanele imunodeprimate (diagnosticate cu HIV, cancer) au risc crescut să dezvolte complicații.
Discussion about this post