Pasiunea pentru lectură nu mai este o prioritate pentru tinerii din ziua de azi. Prea puţini se mai pot lăuda cu faptul că au citit o carte în ultimul timp. Totuşi, Sofia Rotaru, elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța speră ca prin exemplul ei să-i convingă pe tineri să considere lectura o plăcere. Adolescenta a participat la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, unde a obținut locul I, reușind să se califice la etapa națională. Acum, Sofia este mândria școlii, alături de profesoara ei de limba română care a pregătit-o și căreia vrea să-i calce pe urme.
Sofia Rotaru, elevă în ultimul an la Școala Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța sare din tiparul generaţiei care nu mai citeşte, uimind profesorii prin rezultatele sale. Ultima reușită este locul I și calificarea la etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, care a avut loc pe 16 martie. Rezultatul Sofiei și al celorlalți participanți la olimpiadă a adus școlii vizibilitate, iar personalului didactic bucurie și mândrie. Sofia s-a îndrăgostit de cărți și lectură încă de mică, iar cea care a motivat-o să citească a fost mama ei.
„A fost o pasiune prima oară impusă, trebuia să învăț să citesc înainte să merg la școală, după aceea am descoperit că îmi place să citesc și undeva de la vârsta de 6 ani știam să citesc majoritatea cuvintelor și deși nu citeam foarte cursiv aveam o anumită rapiditate în a citi și puteam să mă descurc destul de bine să citesc texte scurte. lectura e o pasoiune pentru mine și mă ajută foarte tare în ceea ce privește materiile de la școala, la română mai ales la examen, am un vocabular mult mai dezvoltat decât alți copii și pot să îmi exprim clar opiniile, la evaluarea naționala avem un exercitiu de exprimare a opiniei și făra putine cunostinte de vocabular e imposibil să obtii nota maxima și ma ajuta foarte tare cititul pentru că cunosc cuvinte pe care nu le cunosc si altii si cumva pot sa am un plus fata de alti copii”
a precizat Sofia Rotaru – elevă Șc. Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu”.
Adolescenta este pregătită pentru olimpiada de lectură de profesoara ei de limba română, Giorgiana Veli. Deși face parte de puțin timp din colectivul școlii, profesoara și-a dat seama de pasiunea copilei și a încurajat-o să urmeze calea lecturii. La rândul ei, Sofia își dorește să-i calce pe urme profesoarei sale și să ajungă la catedră.
„Anul trecut mi-a spus că a citit în jur de 700 de cărți, ea în pauză stă și citește. De anul trecut îmi spunea că își dorește să se califice și de data aceasta visul ei s-a împlinit, mai ales că ea vrea să devină profesoară de limba română, îmi este dragă, am colaborat iar în spatele reușitei ei stă și foarte multă muncă dar și dorința de a se afirma .pentru noi este o bucurie să știm că mai există copii care încă citesc, sunt dornici să se afirme și să participe în timpul extrașcolar iar olimpiadele se tin in weekend, să se pregătească, o astfel de olimpiad asolicita timp, variante lucrate, cărți citite, chiar acum pentru etapa națională au de citit o alta carte și vor susține o proba orala din aceasta carte, ea inca munceste la acest concurs”
a adăugat Giorgiana Veli, profesoara de limba română a elevei.
Ca orice elev de clasa a VIII-a, Sofia are în faţă un examen important, evaluarea națională, dar îl priveşte ca pe un prag, peste care trebuie să treacă cu bine. Mai ales că, dacă va obține un rezultat bun, nu va mai da examenul de admitere în liceu.
„Eu muncesc și o să muncesc în continuare mi-ar plăcea să iau premiu dacă nu premiul 1 măcar să mă calific în primii 3, iar dacă aș lua locul 1 nu mai dau examenul național așa că ar fi o realizare destul de mare. Iar la școală nu neglijez cartea căci nu vreau să uit ce am învățat până acum”.
a mai spus Sofia Rotaru.
„Pe lângă Sofia avem un alt premiu 1 la clasa a 6, avem 5 ptremii 2, 5 premii 3 și vreo 6 mențiuni deci un buchet de rezultate minute obținut de colegele de la catedra de limba romana rezultate minunate care ne fac cinste si sperăm să ridice putin cota de piata a scolii noastre la nivelul orasului Cta. Noi sperăm să atrage și elevi si cadre didactice competente care să aduca si mai multe rezultate minunate”
a menționat profesoara ANA-MIHAELA SITA, director la Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” Constanța.
Cât despre faptul că pe mulţi adolescenţi nu îi preocupă cititul şi aleg să petreacă ore întregi în faţa calculatorului, Sofia le transmite un mesaj…
„Dacă nu le plac cărțile ar putea măcar să încerce să citească de pe o tabletă, de pe kinderline, cărțile tehnologice nu sunt același lucru ca cele din mână dar transmit aceleași idei și le-aș recomanda poate să nu încerce să citească obligați sau o carte pe care le-o propune profesoara ci să încerce să-și descopere tema care le place cel mai mult într-o carte sau un anumit autor care le place”
a mai adăugat eleva.
Discussion about this post