S-au dus vremurile în care românii țineau post doar cu cartofi și fasole. Rețetele cu ingrediente exotice sunt acum în topul preferințelor, mai ales în rândul tinerilor.
Din ce în ce mai mulți oameni consumă fructe exotice și preparate sofisticate atunci când vor să își purifice trupul înainte de o mare sărbătoare. Avocado, soia, quinoa, mango sunt doar câteva dintre ingredientrele sănătoase care sunt din ce în ce mai consumate în post.
Nutriționiștii spun că nu este indicat să exagerezi cu pâinea albă, cartofii prăjiţi, pateul vegetal din comerţ şi semipreparatele de post.Aceste alimente fac mai mult rău decât bine și în loc să purifice organismul, mai tare îl agresează.
Cele mai multe alimente cu care încerci să-ţi potoleşti foamea atunci când nu vrei să mănânci de dulce sunt total dezechilibrate din punct de vedere nutriţional şi nu furnizează corpului suficiente vitamine şi minerale esenţiale.
Nevoia de lapte din perioada postului poate fi foarte uşor înlocuită cu laptele de ovăz, migdale, cocos, soia sau orez. La fel de bine untul poate fi înlocuit cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, paste de avocado sau crema de cocos.
Lintea, fasolea, mazărea şi năutul preparate într-un mod foarte simplu furnizează proteine de calitate, dar şi o cantitate mare de fibre şi nutrienţi care menţin senzaţia de saţietate şi te împiedică să faci excese culinare pentru a compensa lipsa cărnii.
Meiul, hrişca, quinoa, fulgii de ovăz, orezul brun, orezul basmati, orzul şi amarantul sunt câteva dintre alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul tău zilnic. Ele asigură energie şi conţin carbohidraţi complecşi, pe lângă o cantitate ridicată de fibre care reglează tranzitul inttestinal. Nici vitaminele şi mineralele nu lipsesc din aceste alimente, astfel că ele îşi merită locul pe lista cu cele mai sănătoase alimente de post.
Migdalele, nucile româneşti, nucile caju, fisticul, nucile braziliene, nucile macadamia, arahidele crude, alunele de pădure şi seminţele de dovleac/in/floarea-soarelui/cânepă constituie unele dintre cele mai sănătoase gustări şi te poţi baza pe ele. Consumă zilnic câte un pumn mic de nuci/seminţe, deoarece conţin grăsimi sănătoase importante pentru sănătatea creierului, a inimii şi a pielii.
Preotii atrag atentia că, pe lângă restricția alimentară, credincioșii trebuie să țină cont și de purificarea sufletului.
„Postul nu poate fi ținut fără rugăciune, fără credință, fără milostenie. Postul este unit cu rugăciunea tot timpul. Să postim cu toții, să ne rugăm, să fim milostivi, să facem bine și vom primi plată de la Dumnezeu” , au transmis reprezentanții arhiepiscopiei.
Mai mult, creștinii trebuie să se abțină de la anumite gânduri dăunătoare, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.
Postul Paștelui este cel mai aspru post din an și, spre deosebire de alte posturi, nu are multe zile cu dezlegare la pește. În 2024, se poate consuma pește doar pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.
Discussion about this post