Cele mai mari manevre militare navale NATO au început astăzi în Marea Neagră: simulările de război angrenează 2.200 de militari din 12 țari aliate și partenere, iar scenariile de luptă se concentrează pe amenințări aeriene, submarine și de suprafață.
Exercițiile navale se desfășoară într-un raion maritim din sud-estul României, dar și pe Dunăre și-n Delta Dunării. Exercițiul vine într-un context în care situația în Marea Neagră este una extrem de tensionată și în condițiile în care în apele teritoriale românești a fost identificată o dronă maritime la bordul căreia ar fi existat o cantitate mare de exploziv.
Drona maritimă a fost descoperită în apropiere de Tuzla. Un avion de recunoaștere francez care urmaa să participe la exercițiul Seashield 24 a identificat -o pe radare, iar ulterior autoritățile române s-au deplasat în zonă. Ambarcațiunea a fost remorcată până în port, iar în final ea a fost detonată în Poligonul de la Midia.
„Această drona a fost descoperită de un avion francez de recunoaștere adus în exercițiu, în misiunile de căutare și cercetare a minelor. Descoperim în Marea Neagră obiecte, rămășițe, urmări ale războiului din proximitate. Așa cum acționăm la mine – care sunt un pericol mare – și aceste drone de suprafață sunt elemente periculoase și trebuie tratate în consecință”, a declarat cdor Mihai Panait, șeful SMFN.
Iar drona maritimă este doar ultima dintr-un șir lung de zeci de dispozitive explozive, mine marine și drone aeriene, descoperite și detonate de către armata română. În acest context SEASHIELD va fi cel mai complex exercițiu organizat de către Forțele Navale Române în Marea Neagră. Manevrele navale angrenează zeci de nave de suprafață, avioane militare ale României și partenerilor, lansatoare de rachete și specialiști din toate armele.
„Scenariul este axat pe pregătirea în toate domeniile de luptă. Avem proceduri de testat și dezvoltat în mediul submarin, antierian, la marea Neagră și în zona de responsabilitate fluvială. Sunt multe provocări șiîncercăm să menținem echilibrul aici. Suntem în proximitatea unui razboi: de la un număr ridicat de mine marine distruse avem 99 de mine distruse în vestul Mării Negre. Este cea mai mare provocare. Cel de-al doilea element sunt dronele căzute, 6 au căzut. Până acum ultima provocare – cea a dronelor maritime de suprafață, toate scenariile sunt adaptate pentru aceste provocări”, a transmis cdor Mihai Panait.
Marina Militară a luat în calcul cel mai pesimist scenariu, acela în care suntem atacați din Marea Neagră pe apă și din aer. Au fost mobilizate nave de suprafață, avioane de lupta, vânători de submarine dar și specialiști în războiul cibernetic. Manevrele de lupta se vor desfășura și pe Dunăre, unde flota fluvială va conlucra cu armata de uscat. Soldații români și străini vor avea armele încărcate cu muniție de război.
„Scopul e de a ne dezvoltă deprinderile. Exercțiul este multinațional. Cu toții suntem consșitienți de pericolul minelor., s-au intensificat acțiunile cu dronele de aviație, contextual e deosebit dar e un moment bun de a ne antrena. Vom avea evoluții pe mare luptă, antisubmarin, antiaerian și de suprafață”, a specificat Victor Durea, șeful de stat major Comandamentul Flotei Navale.
„Grup de Lupta Fluvială Nr 1 este o oportunitate pentru noi mai ales că zona noastră de activitate este în proximitatea acestui conflict. Ne instruim în comun cu cei de la forțele navale și cei de la forțele terestre”, a precizat cdror Octavian Mocanu, comandant.
Exerciţiul multinaţional Sea Shield este cel mai mare exerciţiu planificat, organizat şi condus de Forţele Navale Române. Cuprinde proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim. Rusia a fost notificată de începerea exercițiilor navale și se așteapta să își trimită nave de observație în apropierea câmpului tactic, pe mare.
„Încă din 2022 când a izbucnit conflictul forțele navale și-au adaptat misiunile. Securizarea cailor de comunicație și asigurarea libertății de navigație au fost importante. Totul a fost adaptat și corelat cu contextual geopolitic cu toate tipurile de amenințări existente în Marea Neagră”, a declarat Adrian Dincă – ofițer de proiect exercițiu Seashield 24.
Exercițiul SEASHIELD se va încheia pe 21 aprilie.
Discussion about this post