Praf, utilaje și nervi întinși la maxim-sunt parte din peisajul zilnic de pe una dintre cele mai circulate artere ale orașului. Pe bulevardul Mamaia se sapă de luni bune, traficul devenind unul de coșmar. Se înaintează cu viteza melcului, se claxonează, se înjură-șoferii între ei, șoferii pe pietoni, pietonii pe șoferi și mai toată lumea pe primar.
Șantierele constănțene nu mai au nevoie de nicio prezentare. În centru, pe bulevarde sau pe străduțe, utilajele și muncitorii au devenit o parte obișnuită a peisajului cotidian.
Pe lângă stresul cauzat de traficul dat peste cap și de praf, oamenii se plâng că pe mai multe porțiuni lucrările au fost începute și abandonate.
Locuitorii orașului fie fac haz de necaz, fie s-au resemnat de multă vreme. Totuși, nu pot rămâne complet indiferenți la eternul șantier din oraș. Este un haos, se lucrează după ureche, fără un plan bine stabilit, e totul la voia întâmplării, doar lucrări începute peste tot şi neterminate, spun cei care au experiență și au lucrat în construcții.
,,Trebuie să fii cascador ca să treci pe aici. De multă vreme e așa. Văd oameni bolnavi care vin la clinică, dacă nu are cine să-i aducă, vai de ei. Nici nu vreau să mă gândesc. Am văzut că au spart, au astupat, apoi au spart din nou. Mie nu mi se pare normal. Nu este nicio șansă să termine curând. ” a declarat, revoltată, o constănțeancă.
O altă femeie a povestit pentru Observator Constanța cum șantierul din oraș i-a dat planurile peste cap.
,,Autobuzele nu mai circulă, vin greu, au mutat stația de la o zi la alta. Odată așteptam autobuzul, trebuia să ajung la un spectacol, nu mai venea. După ce am stat câteva ore, am aflat că mutaseră stația, nimeni nu anunțase nimic. ” povestește, cu tristețe în glas o altă localnică.
La sfârșitul anului trecut, Vergil Chițac spunea că trebuie finalizate mai multe proiecte, în municipiul Constanța. Acesta a dat ca exemplu reabilitarea bulevardelor, printre care și Bulevardul Mamaia.
„Pe noul tronson care a intrat în reabilitare se vor înlocui bordurile, suprafețele pietonale vor fi reamenajate cu pavele moderne, iar calitatea zonei de spațiu verde va fi îmbunătățită. Scuarul median va fi reconfigurat, pentru a fi create noi breșe de întoarcere pe fiecare sens de mers. La final, se vor reabilita suprafețele carosabile prin frezarea stratului de uzură și așternerea unui asfalt de tip MASF, rezistent la traficul greu și intens.”, a anunțat Primăria.
Însă până la explicațiile despre finanțări și proiecte europene, oamenii suferă zi de zi din cauza traficului și a tranșeelor. Iar greul abia acum începe. În două săptămâni, mii de turiști vor veni la Constanța, majoritatea cu mașinile personale, iar în loc să se bucure de mare și de soare se vor lovi și în acest an de gropi, utilaje și haos.
Discussion about this post