Un preot caterisit de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei a intrat în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța. Actiunea se dorește a fi una de protest. Preotul condamnat pentru o serie de fapte penale în anul 2011, a cerut de curând reviziuirea dosarului, iar magistrații urmează să se pronunțe în acest dosar. Până atunci, preotul intră în grevă.
Preotul Petrică Leașcu solicită revizuirea dosarului în care a fost condamnat, în trecut, la închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune. Cazul se referă la lucrările de construcție la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, din Constanța. Cererea lui se află pe rolul Curții de Apel Constanța, iar instanța urmează să se pronunțe vineri, 19 aprilie. Acesta susține că în același dosar a mai fost acuzat și de alte fapte pentru care a fost achitat ori s-a aplicat prescripția și nu înțelege de ce în acest caz, decizia a fost alta.
“Până vineri voi sta în rugăciune, în meditație, în post, nu voi mânca hrană, dar voi bea apă. Vreau dreptate în dosarul în care am fost condamnat pe nedrept în 2010. Vineri se va pronunța Curtea de Apel în reviziurea solicitată. Am fost condamnat pe nedrept în 2010 pentru că am refuzat să dau șpagă, mită”, declară preotul Petrică Leașcu
Preotul Petrică Leașcu a venit la actiune îmbrăcat în haine preotești, desi a fost caterist de către forurile bisericești din Moldova. Bărbatul spune însă că decizia nu este definitivă și a contestat-o, astfel că în tot acest timp are voie să poarte straie preotești dar nu să și slujească. Leașcu a fost caterisit, fiind găsit vinovat de clevetire în public.
“Caterisirea nu este definitivă, am făcut apel la mitropolia Moldovei și Bucovinei. Aștept răspunsul. Nu am voie să slujesc, însă pot purta acest costum preotesc. Dacă va rămâne decizia de caterisire va trebui să mă comport ca un laic, deși preoția rămâne în mine”, completează preotul Petrică Leașcu
Leașcu mai are calitatea de martor în dosarul penal deschis de DNA Constanța impotriva ÎPS teodosie, după apariția în spațiul public a unui material în care Înaltultului i se promite accesul facil la fonduri europene substanțiale în schimbul unor sume de bani. În acest dosar, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este suspectat de cumpărare de influență si are calitatea de inculpat.
Discussion about this post