Greutatea nu este, cu siguranță, un element esențial în ceea ce privește sănătatea, dar dacă băutura face parte din rutina voastră zilnică, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre consumul de alcool și impactul asupra sănătății, direct de la specialiști.
Dacă încercați să vă mențineți silueta, primul pas ar fi să vă uitați la ceea ce mâncați în mod regulat și să evaluați dacă vă ajută să vă atingeți obiectivele nutriționale. Dar nu este vorba doar de alimente. Ceea ce beți este, de asemenea, un factor important. Iar aici este vorba și despre berea pe care o consumați în timpul unui grătar vara sau sticla de vin pe care o împărțiți cu un prieten la cină, transmite publicația Health.
Alcoolul împiedică organismul să ardă grăsimile
Este posibil să fi auzit termenul „calorii goale” când a venit vorba despre alcool. Explicația expresiei este că organismul dumneavoastră poate transforma caloriile din alcool în energie, dar aceste calorii conțin puține sau chiar nicio substanță sau minerală benefice, spune Krissy Maurin, MS, ACT, coordonator principal de wellness la Providence St. Joseph Hospital’s Wellness Center din Orange County, California, pentru Health.
„Alcoolul nu este asimilat la fel ca alți nutrienți din alimente; de fapt, sistemul digestiv lucrează foarte mult pentru a-l elimina din organism, dând prioritate eliminării alcoolului în fața tuturor celorlalți nutrienți”, spune Maurin. „Dacă luați o masă cu o băutura alcoolică alături, absorbția nutrienților din mâncare este mult diminuată din cauza faptului că organismul lucrează foarte mult pentru a elimina alcoolul din organism.”
În mod obișnuit, carbohidrații sunt prima alegere a organismului pentru a obține energie din alimente, dar acest lucru se schimbă complet atunci când se consumă alcool. „Organismul recunoaște alcoolul ca fiind toxic și își oprește capacitatea de a accesa toți ceilalți macronutrienți depozitați – carbohidrați, proteine și grăsimi – pentru a arde mai întâi alcoolul”, explică Maurin, pentru Healh.
Deși este posibil să fi auzit până acum termenul de „burtă de bere”, Maurin spune că teoria potrivit căreia băuturile alcoolice provoacă creșterea depozitelor de grăsime în zona abdomenului nu este de fapt corectă. De fapt, un procent foarte mic din caloriile pe care le beți din alcool în sine se transformă în grăsime. „Principalul efect al alcoolului este de a reduce cantitatea de grăsime pe care corpul tău o poate arde pentru energie”, explică ea. „Practic, îți oprești metabolismul, ceea ce duce apoi la creșterea în greutate”.
Este bogat în calorii
„Proteinele și carbohidrații au 4 calorii pe gram, grăsimile au 9, dar alcoolul are 7″, spune Ginger Hultin MS, RDN, și proprietara ChampagneNutrition din Seattle, pentru Health. „Dacă analizăm cocktailuri care conțin sucuri, siropuri, smântână, frișcă sau lapte de cocos, caloriile dintr-o băutură alcoolică pot fi foarte multe.”
Dacă vreți să beți alcool și să aveți grijă și de siluetă, Hultin vă recomandă să vă limitați la opțiunile mai puțin calorice. Recomandările ei includ berea cu concentrație mai mică de alcool, vinul roșu sau alb sec (care au aproximativ 120 de calorii pe pahar).
Îți dă hormonii peste cap
Consumul de alcool poate afecta funcțiile glandelor care eliberează hormoni și funcțiile țesuturilor vizate de acești hormoni, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate. „Consumul de alcool determină creșterea nivelului hormonului cortizol, care a fost legat de creșterea în greutate”, spune Maurin.
Alcoolul afectează somnul
Mulți oameni s-au obișnuit să folosească alcoolul ca un mic ajutor pentru somn. „Deoarece alcoolul are efecte sedative care pot induce sentimente de relaxare și somnolență, poate ajuta o persoană să se relaxeze și să se instaleze în pat”, explică Maurin. Cu toate acestea, ea atrage atenția asupra faptului că alcoolul consumat în exces a fost legat de un somn cu probleme. „De fapt, persoanele care sunt dependente de alcool se confruntă frecvent cu simptome de insomnie”, spune ea.
Îți poate provoca foame
Cercetătorii au descoperit că alcoolul afectează o zonă a creierului care controlează pofta de mâncare și acest lucru poate provoca o foame intensă, mai ales a doua zi după ce ați băut. Un studiu a constatat că celulele nervoase din hipotalamus, care sunt activate în general de foamea reală, pot fi stimulate de alcool. Aceste semnale de foame intensă vă pot face să căutați alimente bogate în calorii, cum ar fi pizza și burgeri.
Discussion about this post