Decizia vine la aproape doi ani și jumătate de la incendiu, timp în care procurorii nu au început urmărirea penală împotriva vreunui suspect.
Pe 1 octombrie avea loc una dintre cele mai mari tragedii care a îndoliat o țară întreagă. În plină pandemie, șapte femei mureau în Secția de Terapie Intensivă, după ce un incendiu a izbucnit într-unul din saloane. Ulterior, alți cinci pacienți au murit în spitalele unde au fost transferați, însă anchetatorii au susținut, la acel moment, că moartea lor nu a avut nicio legătură cu incendiul. Potrivit procedurilor, au fost începute cercetările pentru ucidere din culpă in rem, însă situația a rămas și acum la fel. Nimeni nu a fost pus sub învinuire și nici trimis în judecată. Procurorii ar aștepta încă un document de la un expert parte, ca să decidă parcursul acestui dosar. Numai că această tergiversare ar putea duce la prescrierea unor fapte cercetate în acest dosar și anume ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată.
Sătui să tot aștepte, avocatul unor frați care și-au pierdut mama a făcut un demers în instanță pentru a-i obliga pe procurori să soluționeze acest dosar cât mai repede. Contestația la tergiversarea anchetei a fost judecată marti – 23 aprilie, la Judecătoria Constanța, iar magistrații au rămas în pronunțare pentru data de 10 mai. Dacă decizia va fi în favoarea familiei, atunci vor da și un termen până la care anchetorii vor fi obligați să dea o soluție în acest dosar.
În urma incendiului, managerul de la aceea vreme a fost demis însă ulterior și-a recâștigat funcția în instanță. Între timp, spitalul a fost reabilitat, fără însă să mai fie reconstruită și secția de terapie intensive. Construcția este una foarte veche și nu ar mai fi corespuns reglementărilor medicale în vigoare.
Discussion about this post