De când fiecare PET înseamnă 50 de bani la automatele de reciclare, a început o adevărată vânătoare a acestor ambalaje și deja nu mai e doar omul străzii cel care se pune pe căutat. Oameni în toată firea îmbracați decent, chiar și tineri cu rucsac de firmă în spate cotrobăie prin sacii menajeri sau prin tomberoanele destinate plasticului, pentru că unii nu fac colectare selectivă și aruncă totul la tomberon, iar alții caută plastic în plus, ca să-l valorifice.
În bani, 20 de PET-uri înseamnă 10 lei. Dar nu toate sunt eligibile pentru returnarea garanției, iar sortarea aceasta, direct în buza tomberonului, se lasă cu tot felul de deșeuri azvârlite la voia întâmplării, pe lângă coșul de gunoi, ceea ce, în Constanța, unde acționează și pescărușii, se traduce în imagini dezolante, departe de cadrul specific unui oraș civilizat.
Așa ajungem să vedem tot felul de resturi împrăștiate pe străzi și pe trotuare.
Deja imaginile cu oameni care cară saci mai mari decât ei, plini cu PET-uri, nu mai sunt o raritate. Și nici cozile la automatele pentru reciclare, care – de ce să nu recunoaștem – de multe ori nu funcționează ori se blochează și intră în… repaos forțat.
Această goană după… reciclabile merge până într-acolo încât polițiștii locali și reprezentanții primăriei au lansat apeluri la bun simț, după ce mai multe containere pentru plastic au fost vandalizate, evident, de indivizi aflați în căutare de PET-uri.
Doar în perioada 30 noiembrie 2023 – 19 martie 2024, la Constanța au fost depistate 345 de persoane care răscoleau în gunoi după materiale reciclabile. În aceste cazuri au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 169.850 lei.
Sistemul de garanție-returnare (SGR) scoate, așadar, din oameni, și spiritul de vânător, de comerciant, nu doar simțul civic și dorința de a proteja mediul, sufocat de atâtea gunoaie.
Discussion about this post