Suntem în a doua parte a primăverii, iar cei care se bat pentru prima lor parte din viață au ieșit la „suprafață”. Este acea perioadă din an când ba vezi cutiuțe de carton cu pui de pisică, la marginea blocului, ori căței abandonați la marginea drumului sau în inima localității. Vine acum și vremea puilor de pasăre, iar în Constanța și București șanse mari sunt să găsiți pui de pescăruși. Iată ce trebuie să facem, ca să-i ajutăm:
Cum salvăm puii de pisică:
Să luăm mai întâi situația pisicilor! Dacă găsiți mamă cu pui, nu-i despărțiți. Încercați să le faceți un culcuș, în cazul în care nu au unul deja și nu fiți foarte intruzivi, ca să nu-i speriați! Îi puteți promova, pentru adopție pe Facebook și dacă găsiți persoane de ÎNCREDERE ca să-i preia, numai atunci dați locația lor. După ce puii au crescut, mama lor poate fi sterilizată.
În cazul în care găsiți pui foarte mici, de lapte, abandonați, fără mamă, trebuie să mergeți cu ei la un cabinet veterinar, dacă nu aveți experiență în alăptarea lor. Sugarii abandonați trebuie să fie luați din stradă urgent, pentru că nu pot supraviețui fără căldură și lapte, în ordinea asta. Nu e timp să chemați pe altcineva, trebuie chiar dumneavoastră să mergeți la vet, cu ei. Ulterior, puteți solicita ajutor.
Trebuie să știți că puii aceștia au nevoie de căldură, chiar și în drum spre veterinar. Deci, nu puteți să-i luați în mașină și să-i lăsați le jos. E de preferat să-i țină cineva aproape de corp, într-o haină, fără să-i sufoce. E nevoie de mare grijă.
Iată sfaturi prețioase, venite de la o salvatoare de pisici, cu experiență:
„Sticlele de plastic cu apă caldă să fie învelite în ceva, să fie calde cât să poți ține mâna pe ele. Învelite în pluș, nu prosop, pentru că își prind gheruțele și nu le mai pot scoate.
Laptele de la farmacia veterinară trebuie preparat cu apă fiartă, apă de bebeluși, dacă se poate. Aceasta se găsește și la supermarket-uri. Mai întâi fiartă și după încălzită la 40 de grade Celsius. La 40 de grade, temperatura apei, se adaugă laptele, după cum scrie pe prospect.
În momentul în care ai găsit niște pui, trebuie să-i iei imediat. Îi poți ține la piept. Trebuie să știm și că puii nu se hrănesct imediat când l-ai găsit. Trebuie să fie încălziți cam 30-40 de minute, pentru că nu-și pot menține temperatura corpului singuri. Practic, neîncălziți nu pot metaboliza laptele. Abia după ce a fost încălzit este hrănit.
Temperatura laptelului pentru alăptare este 37-38 grade Celsius, testat la încheiatura mâinii, ca să vezi dacă e fierbinte. Nu se dă fierbinte. Temperatura puiului este 37-38 grade, așa să fie și laptele.
Trebuie atins pe spate, cum o face și mama sa pentru că atunci se stimulează circulația sângelui.
Alăptarea nu se face cu burta în sus, pentru că se îneacă și intră laptele în plămâni. Nu se strânge biberonul pentru că se îneacă, se picură în gura lui lapte.
Dacă puiul nu e stimulat să facă nevoile, nu mănâncă.“, sunt sfaturile salvatoarei de pisici.
Indiferent că e rece sau cald afară, puiul trebuie să fie învelit bine, ținut la căldură dar fără să fie sufocat.
Puteți să cereți sfaturi suplimentare și să faceți un apel de preluare și pe grupurile de protecția animalelor de pe Facebook, acolo unde sigur găsiți persoane care au mai alăptat în trecut. Dacă sunt suprasolictate și nu au cum să preia puii, măcar pot da sfaturi vitale despre cum să fie îngrijiți.
Despre puii de cățel
Mergem la căței acum. După cum știți, au fost semnalate mai multe cazuri în care puii de cățel erau aruncați în saci, la marginea drumurilor dintre localități, ori lăsați lângă locuințe. Dacă vedeți un sac la marginea unui drum, este bine să-l verificați, asta chiar dacă nu se mișcă. Au existat cazuri în care puii încă mai trăiau dar nu aveau puterea să mai miște fie din cauza epuizării ori a temperaturilor scăzute.
Dacă puiul este de lapte, la fel trebuie să fie apelate persoanele cu experiență în alăptare, măcare pentru un sfat.
Dacă puii sunt cu mama lor, nu trebuie să fie separați, de altfel și legea interzice asta.
Atât puii de pisică (cu excepția celor foarte mici) cât și cei de câine trebuie să fie testați apoi pentru bolile pe care riscă să le facă în prima parte a vieții. Acestea NU se transmit la om. Bolile respective, dacă sunt depistate la veterinar în stadiu incipient se tratează mult mai ușor.
Nu uitați, dacă cereți ajutor pentru o cățea cu pui, spre exemplu, nu faceți publică locația ei, din motive de siguranță. Dați adresa doar persoanelor de încredere.
Puii de pescăruși
Păsările, frumoasele văzduhului… și ele au nevoie de ajutorul nostru. O să vedeți în perioada următoare pui de pescăruși căzuți pe stradă, poate unii dintre ei cu fracturi la aripi. Aici se procedează cam așa:
Dacă puiul pe care îl vedeți pe trotuar, spre exemplu nu are nicio problemă la aripi dar observați că e prea mic pentru a se întoarce pe bloc, îi puteți urca acolo, asta dacă vă pricepeți să-l prindeți fără să-i faceți mai mult rău. Adică să-l luați de partea din spate, fără să-i bruscați aripile, să țineți ciocul lui departe de ochii dumneavoastră și să-l puneți într-o cutie de carton, cu aerisire, până îl urcați pe bloc, dacă aveți indicii că pe acel bloc sunt alți pescăruși.
Sunt și puii ceva mai dezvoltați, care ușor, ușor, pas cu pas vor învăța să zboare chiar și de jos (dacă nu au aripi afectate sau alte probleme) fiind ajutați de părinții lor. În cazul acestora nu este neapărat nevoie să intervenim.
Dacă puiul e foarte mic (fără aripi rupte și nevoie de îngrijiri medicale), atunci trebuie urcat pe blocul unde sunt și ceilalți pescăruși din comunitate.
Dacă pasărea (adult sau pui) are o aripă ruptă, trebuie să fie prinsă și dusă le veterinar. Promovați apoi cazul pe Facebook, pe grupuri speciale precum 113 Păsări în dificultate unde puteți găsi chiar persoane care au sanctuare pentru păsări și care le pot prelua cu acel handicap, fără să le eutanasieze.
O pasăre poate trăi fără probleme chiar dacă are ambele aripi afectate, așa cum s-a demonstrat în prectică, în aceste centre. Animalele și păsările nu își percep handicapul, așa cum face omul și chiar pot avea o viață fericită în continuare, asta dacă sunt într-un sanctuar, în siguranță.
Ce am scris mai sus sunt doar niște mici indicații și informații sumare cât să avem o introducere în ce înseamnă salvarea unui pui. Sfaturile în detaliu le lăsăm pe seama specialiștilor, medicilor și ai salvatorilor cu experiență.
Împreună putem să luăm parte la miracolul vieții, ajutând și pe cele mai mici dintre viețuitoare!
Discussion about this post