Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat că retrage de la vânzare vaccinul său anti-COVID-19, Vaxzevria, unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei de coronavirus, invocând o scădere a cererii pentru acest produs medical, informează AFP.
AstraZeneca a menţionat totodată într-un comunicat de presă „un surplus de vaccinuri actualizate” în faţa diferitelor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 şi „o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat şi nici distribuit”.
De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat marţi pe site-ul său că autorizaţia de comercializare a Vaxzevria a fost retrasă „la cererea deţinătorului autorizaţiei de marketing”, respectiv a grupului farmaceutic britanic.
În comunicatul său, grupul farmaceutic a declarat că doreşte „să închidă acest capitol”.
„Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat pentru a pune capăt pandemiei”, precizează acelaşi comunicat de presă, în care se afirmă că „potrivit unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate doar în primul an de utilizare” a serului şi că „peste 3 miliarde de doze au fost distribuite în lumea întreagă”.
Vaccinul Vaxzevria, unul dintre primele lansate pe piaţă împotriva noului coronavirus în contextul în care vaccinurile nu reprezentau o specialitate a grupului AstraZeneca, a înregistrat mai multe eşecuri, mai ales în ceea ce priveşte autorizaţia să de comercializare în Statele Unite, care nu a fost emisă niciodată.
Serul s-a confruntat şi cu probleme de livrare în Europa, alături de suspiciuni de riscuri crescute de tromboză în urma mai multor decese.
Sindroamele de tromboză în cauză, trombocitopenia (TTS), duc la formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ 2 – 3 persoane din 100.000 de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, susţine AFP.
Grupul farmaceutic AstraZeneca se confruntă cu mai multe acţiuni în justiţie privind consecinţele vaccinului său, inclusiv cu un proces deschis în Marea Britanie în numele a 51 de reclamanţi.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post