Păstrarea tinerelor talente în țară și oferirea motivației de a contribui cu spiritul lor curajos și inovator la dezvoltarea țării este o necesitate a prezentului. Societatea are nevoie de o regândire a raportului său cu generația de mâine. Instituțiile publice au nevoie de o revigorare de un suflu al timpului prezent. În mod specific, Constanța are nevoie de vocea și de implicarea tinerilor.
Actuala clasă politică trebuie să gândească proiecte realiste care să convingă noua generație să nu mai plece în alteorașe sau în alte țări.
„Protocol pentru Viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanţa“ este un proiect gândit în acest sens și depus spre aprobarea Consiliului Local Municipal Constanța. Programul de internship propus se referă nu doar la companii private, ci și la instituțiile publice constănțene. Acesta vine cu soluții pentru a conecta tinerii cu mediul de afaceri, cu autoritățile publice locale şi unitățile de învățământ, respectiv pentru a conecta competențele tinerilor cu cele solicitate pe piața forței de muncă. Astfel se oferă posibilitatea tinerilor de a participa ca interni remunerați.
Totodată, operatorii economici care intră în program vor beneficia de facilitățile oferite de autoritatea publică locală. Totuși, atunci când doresc să participe la stagii de practică, pentru a dobândi experiență, de cele mai multe ori tinerii nu sunt plătiți.
Consilierii PSD pun bazele programului „Protocol pentru Viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanța“. Acesta se va finaliza cu o ediție anuală a „Târgului de internship plătit pentru tineri“
Programul cuprinde ca etape de implementare:
- Semnarea acordului de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, pe de o parte, și operatori economici, unități de învățământ preuniversitar/universitar și alte autorități şi instituții publice locale, pe de altă parte;
- Înființarea și administrarea unei platforme digitale de Primăria municipiului Constanța, unde vor avea acces tinerii şi părțile semnatare ale acordului de parteneriat. Respectiv: autoritățile şi instituțiile publice locale – să înregistreze ofertele de internship plătit; operatorii economici – să înregistreze ofertele de internship plătit; unitățile de învățământ – să ofere informații actualizate cu privire la numărul de absolvenți, specializările şi competențele absolvenților; tinerii – să aplice pentru un program de internship;
- Formarea grupurilor consultative – pentru a facilita implementarea programului, din care să facă parte reprezentanți ai asociațiilor de elevi, ai asociațiilor de studenți, ai organizațiilor patronale, ai instituțiilor publice şi ai mediului universitar;
- Implementarea în cadrul Primăriei municipiului Constanța şi al instituțiilor, serviciilor şi societăților subordonate a „Programului de internship“;
- Organizarea anuală în luna aprilie a „Târgului de internship plătit pentru tineri“ de Primăria municipiului Constanța, prin Direcția organizare evenimente.
Discussion about this post