Într-o mare de nepăsare pentru propria sănătate, românul mănâncă din balta de ulei. Acolo se fac foietajele rulate în jurul brânzei. Le numim pateuri sau merdenele și ambele provoacă pofte grele, dar și probleme pe măsură. Sigur mai sunt și alte exemplare alimentare, din categoria lor dăunătoare.
Iar preparatul din lacul de ulei te duce lin și sigur către marea obezitate, pandemia reală globală ce afectează state de pe toate continentele.
Dăm citire celei mai recente numărători care arăta faptul că în România avem un număr exagerat de mare de patiserii. Județul Constanța e în top, după ultimul sondaj oficial. Are 548 de patiserii, însă există posibilitatea ca între timp să mai fi fost înființate și altele noi. Suntem pe locul doi, doar după București, unde găsim 2.069 de unități.
Prețurile au crescut în ultimii ani cu unul, doi, trei lei, la aceste produse, însă cererea a rămas la fel de mare. Cele mei multe preparate de gen se vând dimineața, atunci când tăvi întregi sunt golite de cei care au ales să sară peste un mic dejun sănătos acasă și să ia ceva în grabă, ceva de mâncat în drum spre muncă sau mai grav, spre școală. Le mănâncă pe stradă, în autobuz, chiar și spre job.
De la copii, la adulți, toți consumă și ridică afacerile patronilor. De altfel, există lanțuri care s-au dezvoltat într-un ritm atât de ridicat încât deja le găsești brand-ul în aproape toate județele țării.
Sigur, covrigii sunt pe primul loc, la vânzări, însă imediat după vin foietajele sărate sau dulci și feliile de pizza. De altfel, pizza vândută la felie este o modă. Cu prețul estimativ de 7 lei și pe mai multe sortimente, acestea se dau ca pâinea caldă, cum spunea românul pe vremuri.
Nutriționiștii și medicii vin și spun stop sau măcar frână! Mâncăm prea mult din ceva care ne îngrașă în ritm rapid. Aceste produse de patiserie conțin multe calorii și așa cum am tot scris, mult ulei. O combinație periculoasă, pentru sănătate pe termen lung.
Cei care încep diete și un nou stil de viață, care să implice și sală și aici mă refer la sala de fitness, nu cea de mese, sunt sfătuiți să renunțe la aceste produse. De altfel, așa cum spunea și un expert în domeniu: este mult mai ușor să nu consumi 500 de calorii decât să le arzi. Deci, după ce ne apucăm de regim, ca să ne fie cât mai ușor să ne revenim în formă, trebuie să renunțăm la ce e nesănătos.
Evident, dacă ești în formă și ai o viață cât se poate de sănătoasă, nu te condamnă nimeni dacă vrei să-ți faci o poftă, la o perioadă de timp, însă, mare grijă! Brânzeturile produc un soi de dependență pentru multe persoane, precum drogurile.
Ce trebuie să mai avem în vedere? În cazul unor de patiserii cu astfel de produse, mâncarea este „prefabricată”. Foietajul cu tot cu brânză vine la unitatea de vânzare, deja făcut. Aici, clar, excludem ideea de proaspăt, cu toate că aspectul asta vinde. Le vedeți acolo aburind și așa vă aburesc și pe dumneavoastră.
Cum să ne mai mire ce vedem pe stradă? Totul este legat! Avem patiserie, dar și farmacie, ca să mai iei câte ceva pentru stomac. Este nevoie, pentru că mulți mănâncă acea coca cu brânză când este atât de fiebinte, încât mai are puțin și le face arsuri la înghițire.
Gogoșile sunt și ele o industrie în sine, tot în ulei, tot nocive, în cantități mari și perioade de consum lărgite.
Discussion about this post