Peturi, furtunuri, cauciucuri, plastic, uleiuri navale și chiar bucăţi din uşile avioanelor! Sunt doar câteva dintre deşeurile care au invadat în aceste zile litoralul românesc. De câte ori este furtună în larg, astfel de resturi ajung pe plajele românești, mai ales în extrasezon. Poluarea din Marea Neagră a crescut o dată cu traficul naval care s-a mărit după începerea războiului.
Efectele sunt dezastruoase: plajele sunt invadate de deșeuri, uneori aceleași aruncate de turiști în timpul verii în apă, sau abandonate pe mal, luate de valuri, iar mai apoi duse în larg. Poluarea cu hidrocarburi sau uleiuri navale afectează grav mediul marin. Numai în ultimile zile 4 delfini au eșuat pe plajele românești, iar biologii nu au stabilit încă o cauza a morții acestor mamifere.
Cele mai recente statistici realizate de activiștii de mediu de la Mare Nostrum au arătat o creștere alarmantă a cantității de deșeuri strânse de pe plajele românești. La ultima monitorizare din toamna anului trecut, au fost identificate pe 9 sectoare de plajă, peste 20.000 de deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn sticlă, ceramică și metal Sectorul din Năvodari a înregistrat cel mai ridicat număr de deșeuri, cu 4,901 elemente, urmat de sectoarele din Vama Veche și Constanța.
„În primul rând schimbările climatice aduc van tiar el aruncă în mare o multimer de gunoaie. Din păcate managementul deșeurilor se face doar în timpul sezonului estival și doar pe plajele concesionate. Aceste deșeuri ajung în mare și mărunțite ajung înapoi. Să nu mai trimitem mictoplastic în mare și apoi să le mâncăm odată cu hamsia sau scoică. Am găsit elemente de confort urban, scaune, șezlonguri, umbrele, jucării, țigări, doze de toate felurile”, a declarat Adrian Bîlbă, activist de mediu
Discussion about this post