Deliciosul biban de mare sau lavrac cum i se mai spune, comandat de turiștii români în Grecia, Turcia sau Italia, ar putea să apară în curând și in plasele pescarilor de la noi. Biologii marini din Constanța vor sa aclimatizeze în apele Mării Negre 200 de exemplare de biban de mare, încurajați de succesul pe care l-au avut cu adaptarea doradei din Mediterană.
200 de exemplare de biban de mare au ajuns zilele trecute la Constanța pentru un experiment care va dura un an de zile. Peștisorii sunt ținuți acum într-un mediu controlat identic cu cel de pe coastele Greciei sau Italiei, adica temperatură, adâncime și salinitate. Biologii speră că în scurt timp fauna din marea noastră s-ar putea îmbogăți cu mii de exemplare de bibani de mare.
Din dorința de a stimula acvacultura la litoralul nostru am făcut asta. Am testat mai multe specii. Dorada a fost un succes. Ne lărgim paleta de studii cu bibanul de mare. Am adus un lot de 200 de exemplare pe care le găzduim în apa de mediterană. Vom face transferul și să urmărim adaptabilitatea, stresul și creșterea. Să vedem dacă e pretabila special la Marea Neagră. Șansele sunt foarte bune, pentru că se adapteaza salinitării scăzute”.
a declarat biologul Victor Nita.
După o anumită perioadă peștii vor fi mutați într-un alt bazin special cu apă de Marea Neagra. Până când vom putea spune că acesti bibani sunt din Marea Neagră, cercetătorii de la malul mării au mai făcut un pas: 200 de exemplare de dorada aduși din Grecia au fost crescuți în condiții de Marea Neagră. Au împlinit un an și au ajuns la dimensiunile potrivite pentru comercializare. Este o dovadă, susțin cei în domeniu, că acest pește s-a aclimatizat la noi.
„Experimentul a fost o reușită. Săptămâna trecută dorada a împlinit un an. A venit la o dimensiune de 5,7 grame, iar acum au 500 de grame și pot fi comercializate aceste exemplare pentru consumul uman”
a precizat Magda Nenciu, cercetător marin.
Din laborator, speciile testate ar trebui mutate în ferme piscicole. Vestea îi bucură pe pescari, patroni de cherhanale și clienți deopotrivă. Numai că legislația nu este foarte bine pusă la punct în acest sens. Deocamdată nu se cunosc condițiile în care poate fi concesionat luciul de apă, iar asta îngreunează formalitățile. Plus că în ultimii ani, accidental, s-au mai prins bibani de mare.
„Ar fi un element pozitiv, dar din punct de vedere al legislației nu știm cum să concesionăm apa de mare. Statul nu reglemenează folosința pentru acvacultura marină, putem doar să visăm că se va întampla”
a spus Laurențiu Mirea, președinte al Federației Pescarilor de la Marea Neagră.
„Poate fi servit pe tigaie sau la grill, să nu fie foarte mult gătit pentru că-n momentul acela toată prospețimea și tot gustul lui se cam duc”
susține Adrian Sasu, PR restaurant.
Marea Neagră este monitorizată de 60 de ani. Potrivit cercetătorilor, creșterea temperaturii apei a făcut ca astfel de specii să se poata dapta mai usor la noi. Și pentru că mediul marin e primitor, biologii vor să încerce să aclimatizeze în viitor și stridia japoneza și creveți mai mari decât se găsesc în prezent în marea noastră.
Discussion about this post