Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European, fiind organizate 18.955 de secţii de votare în ţară şi 915 în străînătate – cele mai multe în Italia, Spania şi Marea Britanie.
Românii trebuie să aleagă 33 de eurodeputaţi care să le reprezinte interesele la Bruxelles în următorii cinci ani, fiind intraţi în competiţia electorală 494 de candidaţi aflaţi pe listele partidelor sau înscrişi că independenţi.
Alegătorii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, dar, în cazul în care în ziua scrutinului alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la europarlamentare la orice secţie din ţară, fiind înscrisi în listele electorale suplimentare.
Vot în străinătate
Totodată, cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străînătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin – domiciliu, reşedinţă, turism -, pot vota la orice secţie organizată în afară numai dacă nu se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene. Dacă alegătorul se regăseşte în tabel, acesta poate vota doar după ce semnează o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene.
Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, şi anume cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post