Românii din toată țara merg duminică la vot. Iar pentru alegerile locale, cetățenii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.
Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, şi anume cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite la locale doar de cetăţenii români cu domiciliul în străînătate care îşi exercită dreptul de vot în ţară.
Alegătorii cu domiciliul în străînătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024, nu îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an. În cazul alegătorului cu domiciliul în străînătate care şi-a stabilit reşedinţa în ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, acesta îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
De asemenea, alegătorul cu domiciliul în ţară, care şi-a stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială din ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul cu domiciliul în ţară, care şi-a stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024, îşi va putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul.
Pentru a vota la locale, alegătorii care sunt cetăţeni ai altor state UE şi care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României prezintă biroului electoral al secţiei de votare documentul de identitate însoţit de documentul care atestă adresa din România sau certificatul de înregistrare sau cartea de rezidenţă permanentă. Cetăţenii altor state UE care au drept de vot în România şi care deţin certificate de înregistrare sau cărţi de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 11 aprilie – 9 iunie 2024 îşi pot exercita dreptul de vot în baza acestora, arată o hotărâre a Biroului Electoral Central.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post