Vara este anotimpul în care putem profita din plin de bogăția pusă la dispoziție de natură, pentru a mânca sănătos și, nu în ultimul rând, gustos. Fructele și legumele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase, și asta deoarece conțin multe vitamine și minerale necesare dezvoltării armonioase a corpului și menținerii sănătății, Consumul a câtorva porţii pe zi este unul dintre cele mai bune moduri de a-ţi îmbunătăţi dieta şi starea generală de sănătate, mai ales în sezonul în care multe dintre acestea sunt disponibile .Din păcate, însă, roadele pământului tind să devină un lux pentru din ce în ce mai mulți constănțeni.
Legumele românești sunt mai scumpe cu 20% față de anul trecut. Roșiile, castraveții și ardeii au devenit acum produse de lux. Verdețurile au început să apară pe tarabe însă prețurile nu sunt pentru oricine, cred oamenii care își permit din ce în ce mai greu alimentele sănătoase .Legumele din import au și ele prețuri duble față de finalul anului trecut.
Și fructele sunt la mare căutare, însă românii trebuie să scoată bani grei din buzunare pentru a se bucura de trufandalele de sezon.Cireșele sunt considerate vedetele tarabelor, fiind la tot pasul începând cu luna mai. Acestea sunt binecunoscute pentru conţinutul de vitamine și minerale. În plin sezon, un kilogram de cireșe costă între 20 și 30 de lei în majoritatea piețelor din România.
Potrivit economiștilor, inflația a crescut la începutul anului din cauza modificărilor fiscale. Creșteri semnificative au fost și în România, deși aveam deja una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Uniune.
TaxeLE noi pentru comercianți, creșterile de accize la combustibil, tutun, alcool, accize noi, creșterile de TVA pentru anumite bunuri sau servicii se reflectă în prețul de la tarabă. Astfel, alimentele BIO, cele tradiționale sau cele de tip montan au suferit o creștere a prețului din cauza majorării cotei TVA de la 5% la 9%.
Pe lângă fructe și legume, pe lista cu scumpiri intră dulciurile, anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri.
Consiliul Concurenței a transmis recent un raport detaliat către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind evoluția prețurilor medii ale alimentelor de bază, vizate de Ordonanțele de Urgență nr. 67/2023, 89/2023 și 5/2024. Raportul, adresat Ministrului Florin-Ionuț Barbu și Secretarului de Stat Aurel Simion, analizează impactul măsurilor legislative asupra prețurilor.
Cele trei ordonanțe de urgență au fost adoptate cu scopul de a combate creșterea excesivă a prețurilor la produsele agricole și alimentare. Măsurile prevăd reglementări stricte privind prețurile, în efortul de a proteja consumatorii și de a menține o concurență sănătoasă pe piață.
Discussion about this post