Sute de turiști au ajuns la mare, în vacanță cu ”Trenurile soarelui”! Programul estival a fost lansat cu o călătorie inaugurală pe ruta București Nord – Constanța și retur, iar în vagoane au fost și oficialități, în frunte cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a anunțat că infrastructrura feroviară va beneficia de ample investiții din fonduri europene. Compania pune la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la începutil lui septembrie.
La ora 11 și 37 de minute, trenul IC 538 a ajuns în Gara Constanța, fără întârziere. Acesta a plecat din Brașov, a oprit în Gara de Nord din București și a ajuns la fix în Constanța. În cele opt vagoane, s-au aflat sute de călători care au ajuns pe litoral, cu toate că vremea a fost capricioasă. Obișnuiți cu întârzierile pe șine, oamenii spun că de data aceasta trenul care a inaugurat programul estival ”Trenurile Soarelui” 2024 a ajuns la timp și au fost încântați de condiții.
“A fost super bine! Chiar condiții bune, nu ne așteptam, am făcut rezervarea aseară la 10 și a fost chiar ok. În funcție de vreme, dacă este vremea bună, mergem la plajă, iar dacă nu, avem umbrelă și de ploaie”, spune un turist
Timp de trei luni, până pe 8 septembrie, turiştii vor putea călători cu trenuri directe spre/dinspre staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării, zilnic, toate regiunile ţării urmând să fie conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii. La mare cu trenurile soarelui a ajuns și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a vorbit despre investițiile în infrastructura feroviară care nu trebuie să se oprească aici.
“Două ore și șapte, în timp, cu trenuri modernizate e mult mai ușor, sigur că am spus și mai devreme e o picătură într-un ocean, îmi doresc să avem cât mai multe episode de acest tip și ceea ce s-a întâmplat azi să devină o normalitate, iar acest lucru se va întâmpla dacă se va continua să se investească atât în infrastructura feroviară, cât și în material rulant adică în achiziționarea de trenuri noi. Nu există altă modalitate decât să acoperim amblele componente și bani europeni există chiar dacă să spunem în ultimii 25 de ani nu s-a cumpărat niciun tren nou în România, cee ace din păcate ne-a dus în situația în care să avem trenuri să arate așa cum știe toată lumea. Vom recupera și acest lucru în anii următori”, declară Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor
Recent, au fost prezentate vagoane și locomotive modernizate de CFR Călători și care vor intra în circulaţie, spre litoral, odată cu programul „Trenurile Soarelui”. Este vorba despre un lot de 6 vagoane de călători, clasa a II-a și două locomotive electrice, dintr-un lot de 6 unităţi de tracţiune electrică ce vor fi modernizate, costurile acestor proiecte fiind de 22,4 milioane de lei. Locomotivele pot atinge viteze de 160…200 de km/h, iar vagoanele dispun de dotări moderne: aer condiţionat, fotolii cu spătar rabatabile, ecrane de informare a pasagerilor, spaţii speciale pentru bagaje, toalete ecologice şi dispozitive pentru încărcarea aparatelor electronice. Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a precizat că procesul de îmbunătăţire a condiţiilor de călătorie pe calea ferată va continua.
“Sezonul 2025 va fi cu, să nu zicem 90, dar un 75 – 80% trenuri noi și modernizate. Dacă ne uităm la acest tren și care astăzi a venit la capacitate maximă, am suplimentat tot ce aveam de suplimentat s-au vândut toate biletele. Va fi o solicitare mare spre litoral. O să avem o problemă în ceea ce privește Constanța-Mangalia, venim cu 15 vagoane și avem varianta de a reduce trenurile”, declară Traian Preoteasa – director CFR Călători
Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane climatizate, dotate cu prize electrice, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cușetă și vagoane de dormit. De asemenea, călătorii pot beneficia și de reduceri precum: 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 90% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.
Discussion about this post