În prezent, tot mai mulți antreprenori din HoReCa se orientează spre localurile de fine dining, care nu mai sunt percepute ca un risc, ci ca o posibilitate de a cuceri clientul cu o experiență unică. Iar cea mai recentă analiză realizată de o platformă de specialitate scoate la iveală faptul că fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa. Concret, prețul mediu al unui meniu de degustare în țara noastră este de 90 euro/persoană.
Conform platformei bookingham.ro, alături de Malta (125 EUR) și Grecia (132 EUR), suntem printre cele mai accesibile țări pentru fine dining din Europa.
Pentru a vedea cum se poziționează România față de țările care au restaurante cu stele Michelin, au fost analizate meniurile de degustare ale celor mai high-end restaurante din țară, prețurile au fost convertite în EUR și a fost calculată valoarea mediană. Rezultatele au fost comparate cu datele din analiza Chef’s Pencil.
Meniul de degustare este una dintre caracteristicile restaurantelor de fine dining. Poate cuprinde 6, 8, 10 sau chiar 20 de preparate, și are rolul de a ilustra specificul localului, creativitatea chef-ului și de a oferi o experiență completă oaspeților.
Media unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană. Comparându-ne cu restaurantele cu stele Michelin din Europa, noi avem printre cele mai mici prețuri când vine vorba de fine dining, fiind urmați de Malta și Grecia. Cu toate acestea, reușim să oferim experiențe culinare apropiate de standardul ghidului franțuzesc.
În Malta, există 5 restaurante cu stele Michelin, iar prețul mediu pentru o masă de o persoană este de 125 EUR. Grecia are mai multe localuri în ghid – 12 – dar e și mai scumpă decât Malta și România. Prețul mediu al unei mese în Atena e de 132 EUR/persoană.
La polul opus, se află Danemarca, Islanda și Suedia. Conform analizei Chef’s Pencil, Danemarca e cea mai scumpă țară din Europa, media unei mese la un restaurant cu stele Michelin fiind de 295 EUR. Asta înseamnă de peste 3 ori mai mult decât media unui meniu de degustare în România.
Pe locurile 2 și 3 în top se clasează Islanda și Suedia. Deși Islanda găzduiește doar 3 restaurante cu stele Michelin, media unei cine e de 233 EUR/persoană. În Suedia e mai accesibil, costând 206 EUR să iei masa la un local din ghidul Michelin.
Fine dining-ul din București se apropie de cel din orașele franțuzești. Media unui meniu de degustare e de aproximativ 100 EUR
Pentru acest material, am selectat restaurantele de fine dining de top din România, cu meniu de degustare. Am făcut o medie și le-am comparat cu restaurantele cu stele Michelin din Europa.
Discussion about this post